ФОРМУВАННЯ ІНСТИТУЦІОНАЛЬНОГО ПОРЯДКУ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА В СТРУКТУРІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Лаврук, Віталій; Ткаченко, Ольга (Економічний дискурс, 2025)
Вступ. В умовах переходу України до ринкової економіки активно розпочався процес трансформації архітектоніки всієї економічної системи, що супроводжувався переглядом ролі держави, зміною інституційних механізмів регулювання та формуванням нових моделей взаємодії між суб’єктами господарювання в умовах зростаючої конкуренції й невизначеності. Методи. У статті застосовано економіко-статистичні та аналітичні методи для оцінювання розвитку органічного виробництва, структури ринку та динаміки сертифікованих площ і виробників в Україні. Методологічну основу дослідження становив інституційний аналіз нормативно-правової бази, системи сертифікації та механізмів державного регулювання органічного сектору. Для узагальнення результатів використано системний і структурно-логічний підхід, що дозволив визначити місце органічного виробництва в архітектурі продовольчої системи України. Результати. У результаті дослідження встановлено, що ефективність розвитку органічного виробництва в Україні безпосередньо залежить від якості інституціонального порядку, який формує правила, стимули та обмеження для суб’єктів продовольчої системи. Доведено, що узгодженість державного регулювання, системи сертифікації та ринкових інститутів є ключовою передумовою зростання пропозиції й попиту на органічну продукцію. Обґрунтовано, що інституційне зміцнення органічного сектору є необхідною умовою його стійкого розвитку та підвищення добробуту населення у післявоєнний період. Перспективи. Перспективи подальших досліджень пов’язані з поглибленим аналізом економічної ефективності органічного виробництва, механізмів формування внутрішнього попиту на органічну продукцію та оцінювання впливу інституційних змін на поведінку виробників і споживачів. Окремої уваги потребує розроблення інструментів державної підтримки та ринкового стимулювання органічного сектору з урахуванням стандартів ЄС і післявоєнних викликів розвитку агропродовольчої системи України.