ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНЕ ПАРТНЕРСТВО: СВІТОВИЙ ДОСВІД, СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК В УКРАЇНІ - Глущенко, Ганна; Лободзинська, Тетяна (Економічний дискурс, 2016)
Вступ. У статті проведено дослідження та аналіз сучасного стану державно-приватного партнерства (ДПП), одного з ключових напрямків у розвитку народного господарства, що сприяє раціональному використанню наявних у державі ресурсів, залученню невикористаних резервів для розвитку стійких ринкових відносин, реалізації ефективного управління державною і приватною власністю. Виявлено форми ДПП, напрямки та особливості впровадження у країнах світу з різним рівнем економічного розвитку. З'ясовано чинники, що впливають на формування державно-приватного партнерства в Україні. Запропоновано шляхи подальшого удосконалення цього напрямку. Мета. Метою статті є аналіз сучасного державно-приватного співробітництва у країнах світу, в тому числі, в Україні, узагальнення і систематизація зарубіжного досвіду взаємодії держави та бізнесу в різних сферах, розгляд основних форм і моделей державно-приватного партнерства, виявлення умов і етапів державно-приватного сприяння, визначення вектора розвитку економіки України, вибір найбільш відповідної моделі партнерства державного і приватного секторів. Методи. Дослідження проведені шляхом вивчення монографічних праць, статистики, використання методів аналізу і синтезу, системності, порівняння, індукції та дедукції. Результати. Висвітлено картину розвитку державно-приватного партнерства у різних країнах світу і запропоновано шляхи його впровадження та удосконалення в Україні. Перспективи. Подальше дослідження сфер реалізації державно-приватного партнерства, визначення першочергових напрямів інвестування та розроблення пропозицій щодо міжнародного партнерства.