ТЕОРЕТИКО-ПРИКЛАДНІ ЗАСАДИ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ РЕГІОНІВ ТА ЇХ ВПЛИВУ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ УКРАЇНИ - Васильців, Тарас; Білик, Ростислав (Економічний дискурс, 2016)
Вступ. Формування та посилення конкурентних переваг регіонів може виступати передумовою забезпечення стійкого економічного зростання держави. Більше того, динамізм конкурентних переваг регіонів здійснює певний вплив на економічну безпеку держави та її основні компоненти. Оскільки одним із завдань системи економічної безпеки держави є забезпечення конкурентоспроможності економіки у світовій системі господарювання, виявлення та науково-методологічне обґрунтування механізму впливу конкурентних переваг регіону на економічну безпеку України є актуальним та затребуваним, зокрема в аспекті прагнення держави інтегруватися в європейський соціально-економічний простір. Методи. У процесі дослідження використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи системного аналізу та теоретичного узагальнення, економічного аналізу і економіко-статистичний метод, метод структурно-логічного аналізу. Результати. Досліджено теоретико-прикладні аспекти та уточнено визначення змісту поняття “конкурентні переваги регіону”, зокрема, розмежовано поняття конкурентоспроможності та конкурентних переваг регіону. Враховуючи чинники впливу на формування конкурентних переваг регіонів, здійснено класифікацію конкурентних переваг регіону за основними компонентами: фінансово-економічна, соціальна, зовнішньоекономічна, інноваційно-інвестиційна, організаційно-інституційна, що надає можливість більш чітко окреслити механізм впливу на економічну безпеку, а також охарактеризувати регіони України відповідно до конкурентних переваг. Обґрунтовано механізм впливу конкурентних переваг регіону на економічну безпеку України задля формування ефективних заходів підвищення конкурентоспроможності регіону в аспекті забезпечення економічної безпеки держави. Перспективи. Подальші дослідження в аналізованій сфері доцільно зосередити на оцінюванні взаємозв’язків економічної безпеки та конкурентоспроможності регіону.