КОНЦЕНТРАЦІЯ БАНКІВСЬКОГО КАПІТАЛУ ШЛЯХОМ ЗЛИТТЯ ТА ПОГЛИНАННЯ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Борисова, Ніна; Тарасевич, Наталія (Економічний дискурс, 2016)
Вступ. Автором розглянуто проблему актуальності такого явища, як злиття та поглинання банків, в умовах кризового стану економіки, коли банківська система України терміново потребує якісного очищення. Методи. У процесі дослідження використано метод аналізу та синтезу; історичний і логічний методи. Результати. У даний час ринок злиттів і поглинань проходить етап політичної дестабільності та уповільнення цих процесів, але вимоги НБУ щодо нарощення капіталу спонукають слабкі банки до злиття, в іншому разі вони вимушені піти з ринку. Реорганізаційні процеси окрім підвищення надійності та стійкості банківської системи призводять до виникнення банківських монополій.. Перспективи. Отримані в роботі результати показують, що на даному етапі процес злиття і поглинання в банківській сфері набирає більших обертів через неспроможність багатьох банків вистояти перед скрутними часами. Доречно відмітити, що НБУ зі свого боку тільки сприяє процесам об’єднання банків. Доказом цього слугує нова форма банківського нагляду, згідно якого всі банки поділені на відповідні кластери.