РОЛЬ БІОЕКОНОМІКИ У СТВОРЕННІ МОЖЛИВОСТЕЙ ДЛЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Баланюк, Іван; Забара, Алевтина (Економічний дискурс, 2017)
Вступ. Економічні, соціальні та екологічні проблеми досягли критичної маси в усьому світі. Традиційна економіка, що базується на викопних вичерпних ресурсах, є за своєю суттю антиекологічною та такою, що не бере до уваги інтереси майбутніх поколінь. Це зумовлює необхідність пошуку нових шляхів розвитку для формування стійкої економіки. Методи. При науковому дослідженні використано такі методи: абстрактно-логічний, порівняльного аналізу, аналізу і синтезу, що дали можливість обґрунтувати роль біоекономіки у створенні можливостей сталого розвитку. Результати. Біоекономіка, заснована на парадигмах виробництва, яке пов’язане з біологічними процесами, використовує відновлювані природні ресурси, вимагає мінімальних витрат енергії і не забруднює навколишнє середовище. Преваги біоекономіки, які сприяють реалізації концепції сталого розвитку – це диверсифікація економіки сільського господарства та її зростання; розвиток сільських регіонів; поліпшення соціальної ситуації в містах; поліпшення здоров’я людини, екології і якості життя; зниження собівартості, більш ретельний контроль якості продуктів; поява нових продуктів і ринків; зниження залежності копалин енергоресурсів. В екології біоекономіка дозволяє запобігати забрудненню навколишнього середовища; створювати нові матеріали, речовини та паливо з біомаси; використовувати продукти багаторазового використання і переробки. Перспективи. У зв’язку з великим попитом на продукти харчування, який має тенденцію до подальшого зростання через збільшення чисельності населення, перед сільським господарством з’являються нові завдання і виклики – забезпечити достатній рівень виробництва продуктів харчування і сировини для переробної промисловості. Ці проблеми можуть бути вирішені завдяки досягненням і розвитку біоекономіки. Таким чином, на сучасному етапі розвитку суспільства біоекономіка є рушійною силою подальшого прогресу та сталого розвитку, сприяє досягненню його цілей