ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА ЕНЕРГЕТИЧНИХ КУЛЬТУР НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ - Сидорук, Борис (Економічний дискурс, 2016)
Актуальність. В аграрній сфері економіки України для проведення сільськогосподарських робіт щороку використовується близько 1,9 млн. тонн дизельного палива і 0,6 млн. тонн бензину. При цьому, в процесі споживання продуктів переробки нафти і природного газу забруднюється навколишнє середовище, що супроводжується поширенням різноманітних важких захворювань серед населення. Варто наголосити на тому, що на долю автотракторної техніки в більшості країн світу приходиться від 50 до 60% шкідливих викидів, а у великих мегаполісах – навіть 80-90% і більше. Тому необхідність застосування в сільському господарстві альтернативних видів енергії, зокрема, одержуваної із рослинної сировини, та зниження рівня шкідливих викидів в природне середовище, назріла, як ніколи. Це і визначило актуальність дослідження. Методи. Дослідження проводилися шляхом використання діалектичного методу пізнання дії економічних законів і системного підходу до вивчення економічних явищ, монографічного, економіко- статистичного, розрахунково-конструктивного, системного аналізу, рядів динаміки, анкетування, абстрагування та абстрактно-логічного методу. Результати. У статті розглянуто питання проблем і перспектив розвитку аграрної галузі на регіональному рівні, а також досліджуються можливості подальшого розвитку системи сільськогосподарського виробництва. Авторами проаналізовано енергетичний потенціал рослинницької галузі на рівні Тернопільської області, а також запропоновано основні шляхи щодо покращення його використання. Перспективи. В перспективі необхідно здійснити оцінку економіко-екологічної ефективності вирощування енергомістких сільськогосподарських культур та виробництва альтернативних видів енергії із сировини рослинного походження; вивчити її вплив на забезпечення конкурентоспроможності сільських територій та окремих аграрних формувань в контексті збалансованого розвитку ландшафтів.