ОЦІНКА ЗАГАЛЬНОЇ КІЛЬКОСТІ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ СКЛАДАННЯ ПРОГНОЗІВ АДЕКВАТНИХ ЗМІНАМ ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Гусарина, Наталія (Економічний дискурс, 2018)
Вступ. Актуальність дослідження обумовлюється тим, що основна проблема для прогнозування інноваційного розвитку підприємств під впливом зовнішнього середовища полягає в отримані необхідного об’єму якісної інформації, так як ії мала кількість знижує точність прогнозів, а більша пов’язана з труднощами обробки виробничих даних. Методи. При управлінні інноваційним розвитком промислових підприємств використовуються методи прогнозу і ідентифікації, де завдання прогнозу за даними спостережень передбачати майбутні значення економічних показників, завдання ідентифікації полягає в визначенні параметрів системи, які породили даний часовий ряд; при побудові моделі оцінки загальної кількості інформації використовувались фінансово-економічні показники підприємства. Результати. Запропонована модель необхідної кількості вхідної інформації при прийнятті управлінських рішень по інноваційному розвитку підприємств в умовах невизначеності. В основі моделі покладена різність апріорної і апостеріорної інформації. Виконана експериментальна перевірка репрезентативності вхідної інформації на підставі аналізу показників економічної динаміки, з використанням теореми Байеса. В результаті виконаної роботи уточнені значення апостеріорнїі ймовірності, на підставі яких виконано розрахунки потрібної кількості інформації для складення прогнозів. Перспективи подальших досліджень полягають у побудові трендів фінансово-економічних показників динамічного ряду в різних часових інтервалах для складання прогнозів адекватних змінам зовнішнього середовища в умовах невизначеності.