СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ РИНКУ РОБОЧОЇ СИЛИ В СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ - Korchynska, Olena; Pivtorak, Anna (Економічний дискурс, 2018)
Формування і раціональне використання трудового потенціалу в аграрному секторі економіки є важливим стратегічним завданням, від успішного вирішення якого залежить продовольча безпека як кожного регіону, так і країни в цілому. Тому поставлена мета – визначити основні проблеми, які існують на ринку праці в сільській місцевості України, ідентифікувати їх причини та окреслити напрями їх вирішення. При проведенні дослідження застосовувались як загальноприйняті методи дослідження: монографічний, абстрактно-логічний, специфічні методи статистичної обробки інформації. У статті розглянуто загальну ситуацію, що склалася на вітчизняному ринку праці в сільській місцевості за останні роки. Авторами досліджено специфічні тенденції, характерні для ринку робочої сили на селі. Виявлені основні проблеми сучасного етапу розвитку ринку, зокрема поглиблення дисбалансу між попитом і пропозицією робочої сили на селі. Встановлено, що причини незбалансованого розвитку даного ринку пов’язані як із ціновими, так і неціновими факторами. Окреслено основні напрями вирішення даної проблеми, що мають включати систему заходів як на загальнонаціональному рівні, так і місцевому із залученням всіх учасників ринку. Подальші дослідження планується проводити стосовно оцінки ефективності використання трудових ресурсів у сільській місцевості та удосконалення державної політики у цій сфері.