РОЗВИТОК БІРЖОВОГО РИНКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ВИКЛИКИ - Горлачук, Микола (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. Розвиток біржового ринку сільськогосподарської продукції відноситься до важливих теоретико-практичних проблем сучасної економічної науки та є результатом ефективності реалізації економічної політики. Досі не сформовано узгодженого теоретико-методологічного підходу щодо трактування біржового ринку як економічної категорії, а також його значення і ролі в системі координат сучасної економічної парадигми, що визначило актуальність теми статті. Методи. Дослідження виконано на основі використання діалектичного методу, а також специфічних способів проведення наукових досліджень в рамках методологічного інструментарію сучасної економічної науки, зокрема, методичних підходів Асоціації ф’ючерсної індустрії, що застосовуються при дослідженні біржового ринку деривативів. Результати. В статті обґрунтовано основні етапи еволюційного розвитку світового біржового ринку та проблеми становлення ефективного біржового механізму реалізації сільськогосподарської продукції в Україні. Розкрито особливості глобального розвитку біржового ринку сільськогосподарської продукції, на основі фактичних економічних даних визначено його ключові тенденції та висунуто гіпотезу про формування якісно нового етапу функціонування світового біржового ринку, зокрема, ринку товарних деривативів на сільськогосподарську продукцію. Висвітлено в загальних рисах роль і місце вітчизняного біржового ринку сільськогосподарської продукції, окреслено окремі аспекти його перспективного розвитку в Україні. Перспективи. У контексті можливих пріоритетів конструювання сучасного біржового механізму визначено переваги і економічні наслідки формування прозорого біржового ринку сільськогосподарської продукції, до яких віднесено: транспарентність ринкових відносин, зменшення трансакційних витрат, посилення процесу концентрації ринкового середовища, зменшення його асиметричності та стимулювання підвищення ефективності функціонування аграрного ринку, загалом.