КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ МОДЕЛІ ЗБАЛАНСОВАНОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Сава, Андрій; Довгань, Ольга (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. Становлення сільських територій на всіх рівнях управління вимагає більш повного розкриття галузево-економічних, інноваційно-технологічних, соціальних та екологічних особливостей їх розвитку. Одним із викликів для досягнення поставлених цілей є функціонування сільських територій в умовах впровадження механізму децентралізації владних повноважень. Їх функціональність чітко залежить від ієрархії управління на національному, регіональному, районному та базовому рівнях, а також визначення послідовних заходів як цілісної системи. Методи. Для досягнення поставленої мети використано діалектичний метод пізнання дії економічних законів, системний підхід до вивчення економічних явищ, а також ряд інших методів: теоретичного узагальнення, системного аналізу і синтезу; логіко-історичного методу; інституціонального підходу; абстрагування та формалізації. Методологічною основою дослідження слугували теоретичні розробки вітчизняних і зарубіжних вчених з питань соціально-економічного розвитку сільських територій, функціонування територіальних громад та механізму управління ними. Результати. У статті обґрунтовано напрями збалансованого розвитку економічного, соціального та екологічного базису сільських територій в умовах децентралізації управління; запропоновано концептуальну модель збалансованого розвитку сільських територій та її системи регулювання на принципах людиноцентризму. Визначено також перелік заходів і важелів організаційно-економічного механізму функціонування сільських територій в умовах збалансованого розвитку. Перспективи. Перспективними напрямами подальшого дослідження є вивчення методологічних, організаційно-економічних засад і принципів формування пріоритетних напрямів соціально-економічного функціонування територіальних громад та реалізації стратегії збалансованого розвитку сільських територій в умовах дерегуляції управління.