КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ЯКОСТІ ПОСЛУГ, ЯКІ НАДАЮТЬСЯ ЛІФТОВИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ МЕШКАНЦЯМ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ - Пилипенко, Ігор; Кайлюк, Євген (Економічний дискурс, 2019)
Вступ. Ліфтове господарство України сьогодні знаходиться в кризовому стані. З кожним роком збільшується кількість ліфтів, які відпрацювали установлений стандартами безпечний термін експлуатації. Причин цьому дуже багато: це і недофінансування галузі ліфтового господарства в останні роки, і низька якість технічного обслуговування ліфтів, ігнорування деякими мешканцями житлових будинків правил користування ліфтами, крадіжки окремих деталей, вузлів ліфтів, а також відсутність, як державної, так і в більшості міст України планової роботи по відновленню ліфтів. Не менш важливою причиною кризового стану ліфтового господарства є відсутність постійного моніторингу якості послуг, які надаються мешканцям житлових будинків ліфтовими організаціями. Адже від цього залежить безпека користувачів ліфтами. Методи. Для оцінки якості послуг, які надаються мешканцям житлових будинків використовуються статистичні методи аналізу, а саме анкетування. Результати. В містах Харків, Полтава і Чернігів були вибрані ліфти, які встановлені в житлових будинках понад 30-40 років тому. В якості експертів виступали мешканці житлових будинків, які користуються ліфтами в цих житлових будинках і спеціалісти ліфтових організацій. Були обґрунтовані параметри якості послуг, які надаються мешканцям житлових будинків ліфтовими організаціями, для використання обстеження експертами. Обробка результатів анкетування дозволила встановити якість функціонування ліфтів, як з точки зору спеціалістів ліфтових організацій, так і з точки зору мешканців житлових будинків, відповідно, по шести і семи параметрах, які характеризують якість послуг. Перспективи. Проведене дослідження показало, що необхідно продовжити роботу по удосконаленню, як методики, так і визначенню переліку параметрів, за допомогою яких треба оцінювати якість послуг, які надаються мешканцям житлових будинків ліфтовими організаціями. І цю роботу треба проводити не одноразово, а систематично. Крім цього, необхідно розробити методику вимірювання всіх параметрів якості функціонування ліфтів за допомогою спеціальних приладів.