СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ МОТИВИ УЧАСТІ В ФІНАНСОВОМУ ШАХРАЙСТВІ НА РИНКУ СТРАХОВИХ ПОСЛУГ - Дем’янишин, Василь; Клапків, Юрій (Економічний дискурс, 2020)
Вступ. Проблематика фінансового шахрайства, зокрема на ринку страхових послуг, та мотиви участі у ньому окремих учасників, які здатні розпізнати можливу фінансову піраміду та відмовитись від участі у ній, є особливо актуальною на сучасному етапі розвитку українського суспільства. У розвинених країнах проблемам залучення та мотивам участі у фінансових пірамідах приділяється значно більше уваги, ніж в Україні, де потенційний споживач фінансового продукту, залишається часто сам на сам із проблемою після закриття шахрайського проекту. Методи. Методологічною основою статті є діалектико-матеріалістичний підхід, а під час дослідження застосовано спеціальні загальнонаукові методи: аналізу та синтезу – при визначенні мотивів участі та взаємозв’язків учасників у фінансовій піраміді; історико-правовий – при розкритті досвіду та наслідків поширення шахрайства, зокрема на прикладі Албанії. Результати. В статті здійснюється спроба оцінки чинників, що мають вплив на відносно свідому участь споживача у фінансових проектах із чіткими ознаками фінансової піраміди, яку ми трактуємо як: «діяльність підприємства фінансової сфери, що полягає в прийнятті фінансових коштів для інвестування з високим рівнем повернення (принаймні на рівні декларування); однак ця мета не реалізується взагалі або в достатній мірі, що спричиняє спіраль втрат». Виокремлюються мотиви залучення до структур, де у період функціонування виплати зобов’язань проводяться з поточних вкладень нових клієнтів (інвесторів або партнерів), та чинники, що обумовлюють залучення до таких структур колег, родини, друзів і знайомих та їх фінансових ресурсів Перспективи. Агресивний маркетинг, що декларує надзвичайні прибутки, настільки великі, що своїми розмірами вони виключають раціональне мислення та усвідомлення справедливості розподілу чи фінансового збагачення, в репрезентації знаменитостей, які автентифікують запропоновані зобов'язання у поєднанні із рівнем нормативно-правового регулювання та фінансовою грамотністю населення, формують значні перспективи для подальших досліджень даної тематики. Така ситуація дозволяє прогнозувати значну кількість нових учасників фінансових пірамід та загострення проблематики фінансового шахрайства.