ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСНУВАННЯ СУВЕРЕННОГО ФОНДУ ДОБРОБУТУ В УКРАЇНІ У КОНТЕКСТІ РЕАГУВАННЯ НА НОВІТНІ ВИКЛИКИ СУСПІЛЬНОМУ ДОБРОБУТУ - Горин, Володимир; Булавинець, Вікторія (Економічний дискурс, 2020)
Вступ. В сучасних умовах особливої гостроти набувають проблеми неконтрольованої зміни клімату, що супроводжуються формуванням нових викликів суспільному добробуту. Зростання впливу людини на навколишнє середовище веде до збільшення кількості надзвичайних ситуацій, що супроводжуються раптовим різким погіршенням рівня життя великої кількості людей. Вони також потребують значних зусиль та фінансових ресурсів для мінімізації їх наслідків для суспільного добробуту. Резервні фонди у складі бюджетів неспроможні повною мірою забезпечити потребу у фінансових ресурсах на ліквідацію негативних зовнішніх ефектів, що ставить питання про пошук нових стабілізаційних інструментів для вирішення цих проблем. Методи. Дослідження базується на діалектичному підході до пізнання, що забезпечує його об’єктивність та комплексність. У процесі дослідження були застосовані загальнонаукові методи: аналізу, узагальнення, систематизації – для розкриття теоретичних засад проблеми; абстрактно-логічний, аргументації – для розробки концептуальної моделі заснування в Україні Фонду національного добробуту. Результати. Вставлено, що в сучасних умовах відбувається підвищення ролі суверенних фондів добробуту та трансформація поглядів на їх призначення. На теперішній час суверенні фонди добробуту все частіше розглядають як джерело вирішення соціальних та екологічних проблем. Висвітлено суперечливі спроби заснувати спеціальні цільові фонди в Україні, які були дещо подібними на суверенні фонди добробуту. Обґрунтовано, що в Україні наявні передумови для створення суверенного фонду добробуту, що матиме позитивні наслідки економічного та соціального характеру. Особливістю пропонованої концепції створення цього фонду в Україні є закріплення за ним реалізації програми тимчасового безумовного базового доходу, що дасть можливість мінімізувати негативні наслідки новітніх викликів глобального розвитку для суспільного добробуту. Перспективи. Подальші наукові дослідження проблеми мають передбачати обґрунтування організаційних, правових умов функціонування суверенного фонду добробуту в Україні, оцінювання оптимальних його параметрів, розробку політики інвестування активів.