ЦИФРОВИЙ УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК НА ПІДПРИЄМСТВІ - Шмигель, Ольга (Економічний дискурс, 2020)
Вступ. В умовах розвитку інноваційної економіки необхідно забезпечувати максимально ефективну роботу системи управління за допомогою генерування повної і достовірної інформації для процесу прийняття управлінських рішень. Тому обліково-інформаційне забезпечення витрат підприємств формується за допомогою складових обліково-аналітичної системи: управлінського обліку, звітності, бюджетування і внутрішнього контролю. Для досягнення зазначених цілей необхідно крім бухгалтерського обліку, який є обов’язковим для підприємства, застосовувати і управлінський облік. Цифровізація управлінського обліку обумовлює перехід на новітні інформаційні технології: хмарні обчислення, блокчейн тощо, що відкриває додаткові можливості для обліково-аналітичної роботи служби бухгалтерії підприємства. Актуальність тематики поданої в статті визначається необхідністю визначення передумов для запровадження цифрового управлінського обліку на підприємстві. Методи. В процесі дослідження використані загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: аналітичний метод застосовувався при огляді нормативно-правових джерел; метод класифікації дав змогу диференціювати основні компоненти управлінського обліку, а метод опису – надати їм детальну характеристику; монографічний метод був використаний при вивченні літературних джерел з питань цифровізації управлінського обліку; системно-аналітичний метод застосовано при обробці отриманої інформації. Результати. Розглянуто підходи до визначення сутності управлінського обліку, визначено його особливості, обґрунтовано ідентифікаційні характеристики та значення для господарської діяльності. Узагальнено й удосконалено класифікацію управлінського обліку відповідно до потреб управління. Ідентифіковано проблеми розвитку управлінського обліку. Конкретизовано сутність поняття цифровий управлінський облік. Запропоновано основні напрямки застосування цифрового управлінського обліку на підприємстві. Обґрунтовано шляхи запровадження управлінського обліку на підприємстві. Перспективи. Розробити варіанти організації запровадження цифрового управлінського обліку на підприємстві. Удосконалити методологічні засади організації цифрового управлінського обліку і застосування хмарних технологій.