КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ ПРАЦІ У СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ - Півторак, Анна (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. В Україні важливим є формування національного ринку праці, виходячи із галузевих господарських особливостей, стратегічних цілей галузевої трансформації та з урахуванням міжнародного досвіду й моделей регулювання даного ринку, зокрема ринку праці у сільській місцевості. Тому метою написання статті є обґрунтування концептуальних засад удосконалення організаційно-економічного механізму державного регулювання ринку праці у сільській місцевості. Методи. При розкритті предмету дослідження, за теоретичний базис статті слугував діалектичний метод пізнання й системний метод до дослідження складових удосконалення організаційно-економічного механізму державного регулювання ринку праці у сільській місцевості. У дослідженні було використано загальнонаукові методи пізнання, а саме: методи аналізу, синтезу, аналогій використано для виокремлення елементів удосконалення організаційно-економічного механізму державного регулювання ринку праці у сільській місцевості; метод узагальнення – для формування висновків дослідження. Результати. Визначено відправні моменти та орієнтир регулювання ринку праці у сільській місцевості, представлено результати SWOT-аналізу його регулювання, визначено пріоритетні цілі регулювання ринку праці у сільській місцевості. Обґрунтовано концептуальну схему удосконалення організаційно-економічного механізму державного регулювання ринку праці у сільській місцевості, відповідно якої за 4-ма визначеними пріоритетними цілями обґрунтовано механізми попиту та пропозиції, які більш доцільні на поточному етапі реформування ринку праці. Перспективи подальших досліджень полягають в узгодженні етапів й організаційних та економічних механізмів державного регулювання ринку праці у сільській місцевості в контексті реалізації чотирьох виділених пріоритетних цілей регулювання ринку праці.