ІНВЕСТИЦІЇ, ЯК ЗАСІБ ВІДТВОРЕННЯ МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Свиноус, Надія (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. Процеси відтворення МТБ сільськогосподарських товаровиробників визначаються низкою внутрішніх і зовнішніх факторів, серед яких слід виділити такі: можливості формування інвестиційних ресурсів із зовнішніх і внутрішніх джерел фінансування; дієвість державної підтримки; організація виробничої діяльності, яка орієнтується на ресурсозбереження; розміри та спеціалізація підприємства; стійкість фінансового стану; ефективність виробничої діяльності; конкурентоспроможність продукції; інвестиційна активність; продуктивність технічних засобів, їх фізичний і моральний знос; сприйняття нововведень. Методи. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання, системний підхід до вивчення економічних явищ. Поставлені завдання вирішувалися за допомогою таких методів: абстрактно-логічного (при формулюванні теоретичних узагальнень та висновків); монографічного (при відображенні процесів формування матеріально-технічної бази сільськогосподарських підприємств в динаміці); статистичного аналізу (для оцінки руху активної частини необоротних активів господарств корпоративного сектору аграрної економіки). Достовірність отриманих результатів, висновків та пропозицій підтверджується проведеними розрахунками і значним об’ємом емпіричного матеріалу, поданого у роботі. Результати. Встановлено, що головними проблемами погіршення матеріально-технічного стану основних засобів у сільському господарстві є: невисока інвестиційна активність сільськогосподарських виробників; недостатні обсяги та прорахунки в адресності державної підтримки оновлення основних засобів сільського господарства для малих і середніх форм господарювання на селі; недосконалий агролізинг; не проведено індексації балансової вартості основних засобів сільськогосподарських підприємств. Перспективи. В умовах подальшого розвитку інвестиційної діяльності господарств корпоративного сектору аграрної економіки постає необхідність здійснювати капітальні вкладення в придбання сільськогосподарських угідь.У звязку з цим першочерговими завданнями наукових досліджень є: розробка методичних підходів до визначення в якості активу земель сільськогосподарського призначення їх справедливої вартості, механізму контролю за здійсненням операцій з купівлі-продажу сільськогосподарських угідь та відображення їх у фінансовій звітності