УДОСКОНАЛЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ВИРОБНИЦТВА М’ЯСА В КОНТЕКСТІ ПРОДОВОЛЬЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ (Економічний дискурс, 2022)
Вступ. Сформовані міжгалузеві зв'язки в м'ясопродуктовому підкомплексі характеризуються складністю та різноманітністю форм і методів, посиленням впливу на кінцеві результати функціонування організацій м'ясопродуктового підкомплексу загалом. Крім того, існуючі міжгалузеві зв'язки впливають на темпи економічного зростання та перспективи розвитку економіки країни. Тому, формування нової системи економічних відносин у сучасних умовах зумовлюють необхідність розвитку міжгалузевої взаємодії у структурі агропромислового комплексу України. Методи. Дослідження проводилось з використанням загальнонаукових методів і прийомів: логічного і якісного аналізу та синтезу – при обґрунтуванні теоретичних підходів функціонування м’ясопродуктового підкомплексу, системно-структурного аналізу – при аналізі сучасного стану діяльності підприємств м’ясопродуктового підкомплексу; порівняльного аналізу – при порівнянні зарубіжного і вітчизняного досвіду ведення діяльності у зазначеній галузі; метод причинно-наслідкового аналізу – для визначення проблем в розвитку підприємств м’ясопродуктового підкомплексу та галузі; логічного узагальнення – для формування висновків та пропозицій. Результати. Вважаємо, що реалізація заходів щодо розвитку сімейних тваринницьких ферм буде сприяти створенню нових постійних робочих місць. Задля більшої позитивної динаміки в цьому напрямі необхідна розробка спеціальних програм кредитування створення як сімейних ферм, так і цехів з переробки продукції тваринництва, що є мірою «зеленої корзини» і не підпадає під обмеження за умов членства України в СОТ. На нашу думку, розмір грантової підтримки на розвиток сімейних тваринницьких ферм повинен бути безпосередньо пов'язаний із зобов'язаннями одержувачів за певним обсягом виробленої продукції відповідної якості. Тільки в цьому випадку можна говорити про ефективність державних коштів, що направляються на підтримку малих форм господарювання. Перспективи. Членство України в ЄС буде вимагати розробки ефективних методів державної підтримки виробників м’яса України з метою забезпечення їх конкурентноспроможності як на внутрішньому, так і світовому ринку агропродовольства за якісними та вартісними показниками, що становить перспективи наших подальших досліджень.