ФОРМУВАННЯ ТА ОБЛІК МАРКЕТИНГОВИХ ВИТРАТ ПІДПРИЄМСТВА (Економічний дискурс, 2022)
Вступ. Маркетингові витрати займають значну частку в маркетинговій діяльності підприємства. Нажаль, практика свідчить, що існуюча система обліку маркетингових витрат не надає достеменної інформації про них, що впливає на ведення ефективної маркетингової політики. Методи. Методологічною базою даного дослідження стали постулати теорії системного розв’язання проблем формування та функціонування системи бухгалтерського обліку на підприємствах, а також загальнонаукові методи наукового пошуку, а саме: аналіз, синтез, індукція, дедукція, конкретизація, абстрагування, історичного й логічного дослідження, узагальнення, порівняння тощо. Результати. Розглянуті методичні підходи щодо сутності поняття «маркетингові витрати», класифікації даних витрат, особливостей організації їх обліку. Визначено, що витрати на маркетингову діяльність підприємства в економічній літературі трактуються по-різному: «маркетингові витрати», «витрати на маркетинг», «маркетингові та торгові витрати», «витрати на маркетингову діяльність», «витрати на маркетингові заходи», «інвестиції в маркетинг», «витрати на маркетинг підприємства», «маркетингові і збутові витрати», «трансакційні затрати» тощо. Розглянуті різні підходи щодо класифікації цих витрат. Вони характеризуються фрагментнісю, тобто, переважно, деякі вчені виділяють лише певні види маркетингових витрат за певними ознаками. Визначено, що для обліку маркетингових витрат у складі синтетичного обліку доцільно відкрити рахунок 93 «Маркетингові і збутові витрати» та субрахунки до нього. Перспективи. Запропонований в статті методичний підхід щодо відображення в обліку маркетингових витрат та витрат на збут сприятиме накопиченню достатньої інформації щодо обліку цих витрат як основи для прийняття ефективних рішень в ході управління маркетинговою діяльністю. В перспективі планується дослідити особливості документального оформлення маркетингових послуг, здійснення податкового обліку витрат на маркетингові заходи, організацію та методику їх аудиту.