ОЦІНКА ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ ЕКОЛОГІЧНИХ ТА ЕКОНОМІЧНИХ ФАКТОРІВ В СИСТЕМІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ (Економічний дискурс, 2022)
Вступ. Тривалий час економічний розвиток України супроводжується незбалансованою експлуатацією земельних угідь, що призводить до виникнення і загострення різноманітних екологічних проблем в системі землекористування та порушення природно-екологічної рівноваги. Тому, в теорії і практиці ведення сільськогосподарської діяльності для забезпечення збалансованого використання земельних ресурсів важливу роль відіграє дослідження взаємовпливу екологічних та економічних чинників в процесі землекористування. Методи. Дослідження проводилися шляхом використання діалектичного методу пізнання дії економічних законів і системного підходу до вивчення економічних явищ і процесів, монографічного – при вивченні та теоретичному узагальненні результатів проведених досліджень; методу аналізу канонічних кореляцій – вивчення наявності, тісноти та напрямку зв’язків між множинами екологічних та економічних показників; абстрактно-логічного методу – для здійснення теоретичних узагальнень та формулювання висновків. Результати. Автором запропоновано використовувати низку показників для оцінки екологічних та економічних факторів та їх взаємовпливу на стан сільськогосподарського землекористування. Проведено оцінку взаємозв’язку зазначених факторів для встановлення можливостей збалансування системи використання сільськогосподарських угідь і покращення якісних показників земельних ресурсів. Перспективи. Для забезпечення функціонування системи збалансованого сільськогосподарського землекористування важливим є оптимізація впливу економічних та екологічних чинників на ефективність використання земельних угідь на загальнодержавному і регіональному рівні. Тому, в подальших дослідженнях слід акцентувати увагу на поглибленому вивченні еколого-економічних складових ефективності використання земель сільськогосподарського призначення та динаміки взаємовпливу різних груп показників для забезпечення збалансованого землекористування в Україні.