ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ: ФІНАНСОВО-ОБЛІКОВИЙ АСПЕКТ - Левандівський , Омелян; Свиноус , Іван; Радько , Віталій; Сало , Інна (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. Розвиток економічних відносин у агропродовольчих ланцюгах спрямований на інтеграцію, кооперацію, уніфікацію та стандартизацію обліково-податкового процесу в аграрному секторі, що набуває особливої актуальності в сучасних реаліях. Важливою економічною категорією результативності функціонування сільськогосподарських підприємств є додана вартість, формування якої на мікрорівні має базуватися на принципах сучасного рахівництва, закріплених у міжнародних стандартах фінансової звітності, а на макрорівні – на принципах системи національних рахунків (СНР). Методи. З метою досягнення поставлених завдань використано відповідну систему методів дослідження: монографічний – при формулюванні мети та висновків дослідження, результати якого знайшли відображення в статті. Метод теоретичного узагальнення досліджень зарубіжних та вітчизняних науковців використано при здійсненні критичного аналізу існуючих методичних підходів до оцінювання діяльності сільськогосподарських підприємств регіону. При обґрунтуванні заходів щодо удосконалення процесу вивчення результативності діяльності сільськогосподарських підприємств та узагальненні висновків використано загальнонаукові методи пізнання, такі як: діалектичний метод, аналіз та синтез, індукція та дедукція, системний комплексний підхід. При проведенні дослідження результативності функціонування сільськогосподарських підприємств у регіоні додержувалися засад концепції, яка передбачає урахування діяльності усіх ланок виробничого процесу. Результати. Як свідчать результати проведених досліджень, застосування розглянутих коригувань пояснюється тим, що звітність не завжди об'єктивно відображає поточний фінансовий стан суб’єкта господарювання і результати його діяльності. Недосконалість методології ведення фінансового обліку, зокрема можливість вільного трактування основних його положень, особливо в Україні, дає можливість менеджменту суб’єктів господарювання істотно спотворювати інформацію про ефективність компаній. Перспективи. Подальші наукові дослідження будуть спрямовані на адаптацію моделі ABC-EVA до діяльності вітчизняних сільськогосподарських підприємств. На нашу думку, її практичне застосування дозволить підвищити відповідальність менеджерів за прийняття управлінських рішень та зменшить кількість конфліктних ситуацій між підрозділами підприємства, оскільки вони націлені на єдину мету – максимізацію вартості бізнесу.