ТЕОРЕТИКО-ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ МЕХАНІЗМУ КРЕДИТУВАННЯ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Томашук , Інна; Томашук , Ірина (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. Банківське кредитування аграріїв залишається одним з найважливіших питань, які потребують глибокого дослідження та удосконалення, оскільки проблема недостатності обігових коштів та порівняно низької ефективності результатів виробничо-господарської діяльності аграрних підприємств тільки загострюється. Дієва система організації банківського кредитування здатна вирішити цю проблему. Методи. У процесі дослідження використано ряд методів: абстрактно-логічний – для визначення сутності поняття, структури та елементного складу кредитного механізму АПК; методи порівняльного аналізу і синтезу – для дослідження сучасних аспектів організації банківського кредитування аграрних підприємств; монографічний – при виявленні та систематизації специфічних ознак організації кредитного процесу в аграрному секторі економіки; структурно-функціональний підхід – для формування концептуального бачення кредитного механізму АПК та його інституційного забезпечення; графічний – для ілюстрації та систематизації отриманих результатів дослідження; метод аналізу ієрархій – для обґрунтування критеріальної ієрархічної системи вибору позичальником банківської установи. Результати. Систематизовано теоретичні погляди щодо сутності, структури та елементного складу кредитного механізму АПК. Сформульовано авторське бачення сутності кредитного механізму АПК, запропонована структуризація його пріоритетних елементних складових. Систематизовано алгоритм взаємовідносин та взаємодій між кредитором і позичальником, як суб’єктами кредитування. Виявлено специфіку кредитної політики банку по відношенню до аграрних підприємств та проаналізовано асортимент кредитних продуктів для фінансування їх оборотного капіталу та інвестування. Запропоновано напрями щодо підвищення ефективності співпраці банків з аграріями в сфері кредитування. Перспективи. Отримані результати дослідження можуть бути використані органами галузевого управління аграрним сектором економіки, а також банківськими установами при розробці заходів та напрямів щодо оптимізації та удосконалення кредитування аграрних підприємств. Перспективами подальших досліджень є систематизація та забезпечення економічної безпеки держави, а також апробація методичних прийомів економіко-математичного моделювання для оцінки впливу банківського кредитування аграрних підприємств на динаміку валового продукту аграрного сектору економіки та на динаміку ВВП України.