ВЗАЄМОДІЯ СИСТЕМИ ОСВІТИ ТА РИНКУ ПРАЦІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Чорнодід , Ігор; Шолудченко, Сергій (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. Проблема взаємодії ринку освітніх послуг і ринку праці набуває все більшої актуальності. Кожен із цих ринків має свої особливості, які повинні бути враховані як державними органами управління, так і роботодавцями, студентами та іншими стейкхолдерами. З метою удосконалення механізму взаємодії ринку праці та сфери освіти, потрібно проаналізувати світовий досвід регулювання цього процесу, вивчити сучасний стан проблеми, розробити шляхи удосконалення ситуації. Саме питанням взаємозв’язку між сферою освіти та ринку праці й присвячена дана стаття. для аналізу поточної ситуації на ринку освітніх послуг та ринку праці, статистичні методи – для визначення сучасних тенденцій розвитку ринку праці та ринку освітніх послуг, зіставлення – для порівняльного аналізу, методи табличного і графічного представлення інформації. Результати. Виявлені проблеми взаємозв’язку між системою освіти та ринком праці. Обґрунтовані пропозиції щодо покращення ситуації на ринку праці. Окреслені перспективи розвитку ринку освітніх послуг і ринку праці. Розроблені рекомендації державним органам управління, представникам бізнесу та закладам освіти щодо зменшення дисбалансу між попитом і пропозицією на ринку праці. Перспективи. У подальшому передбачається дослідити участь освіти у формуванні людського потенціалу країни, провести дослідження факторів, які сприяють підвищенню якості освіти у мережевому суспільстві, виявити кількісну залежність між рівнем освіти та іншими чинниками, що впливають на успішність кар’єрного зростання