КОЕФІЦІЄНТНИЙ АНАЛІЗ ГРОШОВИХ ПОТОКІВ ПІДПРИЄМСТВА - Роганова , Ганна (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. Аналіз грошових потоків є необхідною передумовою ефективного управління ними з метою прискорення оборотності активів і капіталу та забезпечення фінансової стійкості і платоспроможності підприємства. Методи. В процесі дослідження використані загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: діалектичний метод щодо визначення загальних підходів до наукового дослідження; аналітичний та монографічний метод застосовувався при огляді літературних джерел; метод класифікацій дав змогу диференціювати основні показники аналізу грошових потоків по аналітичних групах. Результати. Коефіцієнтний аналіз грошових потоків є невід’ємною складовою процесу управління ними оскільки, насамперед, дозволяє отримати якісну характеристику ефективності управління потоками грошових коштів. У статі визначено алгоритм розрахунку коефіцієнтів оцінки грошових потоків підприємств. Такі коефіцієнти згруповано в 11 кластерів – це показники: структури грошових потоків, ефективності грошових потоків, рентабельності грошових потоків, достатності (дефіцитності) грошових потоків, генерування грошових потоків, ліквідності грошових потоків, платоспроможності, якості чистого грошового потоку, грошового наповнення, операційної діяльності, рівномірності та взаємозв’язку. Наведені відносні показники аналізу грошових потоків дозволяють всебічно оцінити здатність підприємства формувати грошові потоки достатнього для розрахунку за грошовими зобов’язаннями обсягу. Аналіз грошових потоків в динаміці дозволяє встановити позитивні та негативні тенденції, на основі яких приймаються оптимізаційні коригування в управлінні грошовими потоками підприємств. Перспективи подальших досліджень полягають у виявленні впливу ефективності управління грошовими потоками на забезпечення фінансової стійкості підприємства.