ЦИФРОВІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНИХ ПОСЛУГ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Колесніков, Андрій; Біловус , Леся (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. Сучасні тренди розвитку системи державних послуг передбачають мінімізацію особистих контактів та переведення їх у цифровий простір. Попри значні економічні, часові та суспільні переваги загалом, дане явище передбачає вироблення чітких правових, технічних та організаційних механізмів, а також прозорої та зрозумілої системи контролю. Ще однією складністю є необхідність нівелювання ряду ризиків, пов’язаних з достатньо стрімкими темпами цифровізації і неповною готовністю та розумінням суспільством її особливостей. Методи. Дослідження проводиться на основі наукової літератури, відкритих даних Міністерства та Комітету цифрової трансформації України. В роботі застосовуються методи аналізу, узагальнення та дедукції. Результати. У статті проведено дослідження місця України у європейському цифровому просторі (індекс розвитку електронного урядування, індекс мережевої готовності, індекс цифрової конкурентоспроможності) та у сфері роботи з відкритими даними. Продемонстровано особливості роботи та досягнення Міністерства цифрової трансформації і його стратегічні цілі. Визначено ряд прямих та супутніх ризиків швидких темпів цифровізації державних послуг. Окреслено можливості, переваги та умови реалізації проєкту електронного голосування в Україні. Перспективи. Успішна реалізація проєктів Міністерства цифрової трансформації України та повноцінна інтеграція України у європейський та світовий цифровий простір стане передумовою і своєрідним індикатором для наступних масштабних рішень у сфері цифровізації функцій держави (створення е-держави), зокрема запровадження задекларованої урядом системи електронного голосування, яка дозволить зменшити ризики в період голосування та підрахунку голосів, та збільшити явку молоді на виборчі дільниці, що стало проблемою під час останніх голосувань на різних рівнях. Правові й технічні можливості реалізації такого елементу цифрових послуг держави може бути напрямком подальших наукових досліджень у даній сфері.