ІНФОРМАЦІЙНО-КОНСУЛЬТАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Роман, Корінець; Польова , Олена; Рудич , Оксана; Бачинський , Роман (Економічний дискурс, 2021)
Вступ. Сільськогосподарські мікро-, малі та середні підприємства обмежені у доступі до кращих сучасних агропрактик через наявність як об’єктивних, так і суб’єктивних чинників. Через відсутність єдиної інформаційної системи збору, систематизації і розповсюдження інформації про кращі сучасні агропрактики, вони практично невідомі широкому загалу мікро-, малих та середніх сільськогосподарських підприємств, мало використовуються у їхній діяльності. Методи. Для реалізації поставлених завдань застосовувались такі методи: діалектичний, абстрактно-логічний і системного аналізу (теоретичне узагальнення і систематизація результатів досліджень, формування висновків); графічний; монографічний, індикаторний, методи експертної оцінки та рангової кореляції, SWOT-аналіз; синтезу (розробка концептуальних та організаційних засад побудови інформаційно-консультаційного забезпечення) та інші загальноприйняті методи економічного дослідження. Результати. Онлайновий ресурсний центр «Кращі аргопрактики «фермер-фермеру» має на меті забезпечити агро ММСП практичними знаннями та показовою базою про сучасні аграрні технології в Україні та світі, які можна впровадити в плодоовочевому секторі, секторі тваринництва, аквакультури, птахівництва (окрім курей), кондитерської та крафтової продукції. Такий ресурс має стати комунікаційною платформою, у першу чергу, між тими, хто впроваджує сучасні підходи та технології, та їхніми потенційними послідовниками. Зокрема, в процесі проведеного дослідження було здійснено економічне обґрунтування доцільності функціонування вищезазначеного онлайн-ресурсу та оцінено його вплив на ефективність функціонування малих та середніх сільськогосподарських підприємств. Перспективи. Використовуючи онлайн-платформу в якості комунікатора, планується забезпечити постійний та ефективний зв'язок між сільськогосподарськими товаровиробниками, науковцями, освітянами та дорадниками. Подальший розвиток онлайн-платформи буде передбачати оцінку ефективності її діяльності по таких напрямах, як: аутсорсинг, рекламна діяльність, а також просвітництво. Важливим напрямом досліджень є розробка на базі ресурсного центру «Кращі агропрактики» аналітичної бази даних, що охоплює процес виробництва та реалізації сільськогосподарської продукції, а також створення торгової площадки, що забезпечить мінімізацію трансакційних витрат.