СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ДИНАМІКА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ В ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ (Економічний дискурс, 2022)
сталому розвитку сільських територій, створює передумови її територіальної цілісності. Водночас сучасний рівень вітчизняного сільського господарства підвищує значущість проблеми повноцінного використання земельних угідь у цьому секторі економіки. Методи. З метою досягнення поставленої мети в роботі використано загальнонаукові та спеціальні методи: діалектичний метод наукового пізнання – для розгляду сутності земельних відносин; синтезу – для з’ясування взаємозв’язків між суб’єктами земельних відносин; графічний – для наочного відображення одержаних результатів; абстрактно-логічний метод – для формування висновків і пропозицій дослідження. Результати. Протягом аналізованого періоду чітко простежується збільшення віддачі від сільськогосподарських угідь, що використовуються в аграрному виробництві, а саме зростання урожайності сільськогосподарських культур, прибутку, виходу валової та товарної продукції з одиниці земельної площі. Разом з тим, дуже помітна негативна тенденція зростання площ сільгоспугідь, що вибувають з господарського обороту в результаті деградації земель. В результаті аналізу ступеня використання земельних угідь у сільськогосподарських підприємствах області обґрунтовано та запропоновано модель та параметри оптимізації землекористування, що враховують природні та економічні умови, вимоги ринку. Порівняно з фактичною структурою вони значно покращують не тільки рівень використання земельних угідь, а й усього ресурсного потенціалу регіону. Перспективи. Подальші наукові дослідження проблеми мають спрямовуватися на поглиблене вивчення екологічних й економічних аспектів ефективності використання земельних ресурсів, забезпечення оптимального рівня розораності земель, застосування екологічно безпечних технологій вирощування сільськогосподарських культур, пошук напрямів екологізації розвитку сільськогосподарського виробництва з метою зниження негативного впливу на навколишнє природне середовище.