ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК ПЕРЕДУМОВА РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЙ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ (Економічний дискурс, 2022)
Вступ. На сучасному етапі науково-технологічна та інноваційна складова в діяльності сільськогосподарських підприємств набуває надзвичайної ваги. Дослідження ролі інвестицій у сільському господарстві, виокремлення факторів, що впливають на інвестиційну привабливість галузі, дозволить розробити ефективні стратегії розвитку підприємств аграрного сектору, впровадити інноваційні рішення і механізми для покращення інвестиційної привабливості сільськогосподарського виробництва. Методи. Авторами застосовано такі методи дослідження: системний підхід – для розуміння сільськогосподарського підприємства як відкритої системи, що перебуває під впливом чинників маркетингового середовища; монографічний – для уточнення сутності інвестиційної привабливості та виявлення причинно-наслідкових зв'язків між інвестиційною привабливістю та інноваційним розвитком, статистичні методи – для аналізу динаміки інвестиційних процесів у аграрному секторі України та графічний метод – для унаочнення результатів. Результати. У результаті дослідження обгрунтовано значення інвестиційної привабливості як передумови реалізації маркетингової стратегії інноваційного розвитку. Фактори впливу на інвестиційну привабливість визначені з огляду на особливості та специфіку галузі. Наведений аналіз факторів впливу, на основі якого зроблені відповідні висновки та окреслені методичні підходи щодо прийняття стратегічних управлінських рішень і формування стратегій інноваційного розвитку. Доведено, що галузь сільського господарства є потенційно привабливою для майбутніх інвестицій. Визначена роль інвестицій у розвитку сільського господарства України, необхідність інвестиційної підтримки сільськогосподарських підприємств за допомогою механізмів державного впливу зокрема. Запропоновано варіанти стратегій інноваційного розвитку залежно від рівня інвестиційної привабливості. Перспективи. Подальші наукові дослідження мають бути спрямовані на виявлення і прогнозування синергетичних ефектів від комплексного застосування маркетингових підходів, стратегічного управління підприємством, підвищення рівня інвестиційної привабливості підприємств аграрного сектору.