СТАЛИЙ РОЗВИТОК ЯК ЦІЛЬ ФУНКЦІОНУВАННЯ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ (Економічний дискурс, 2022)
Вступ. Досягнення стабільного економічного зростання було однією з основних цілей будь-якої держави у XX столітті. Бездумне прагнення за будь-яку ціну продемонструвати світові зростання валового внутрішнього продукту, не підкріплене впровадженням нових технологій та турботою про навколишнє середовище, мало не призвело до глобального колапсу. Раптом виявилося, що природа не в змозі задовольнити зростаючі потреби людства. Методи. Теоретичною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання, фундаментальні положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених з теоретико-методологічних питань регулювання соціально-економічного розвитку сільських територій, а також досягнення світової науки у вирішенні проблем збалансованого їх розвитку. Для вирішення поставлених завдань автором були використані загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: історико-економічний – для проведення аналізу ґенези теорій і практики регулювання, дослідження процесів економічної та соціальної трансформації сільських територій під час інтеграційних перетворень, оцінки ризиків і позитивних наслідків агроєвропейської інтеграції; абстрактно-логічний метод – для обґрунтування й конкретизації основних положень концепції соціально-економічного розвитку сільських територій; при уточненні та порівнянні економічної сутності категорії «сталий розвиток»; порівняльного аналізу – для визначення тенденцій та закономірностей зарубіжного і вітчизняного досвіду сільського розвитку. Результати. Уточнено теоретичний підхід і трактування поняття «сільська територія» з позицій сталого розвитку, як формалізована структура соціуму - місцевої спільноти займається економічним розвитком задля підвищення якості життя своїх мешканців. Якість життя населення сільських територій можна охарактеризувати через ступінь задоволення матеріальних та духовних потреб громадян. З цих позицій сталий розвиток сільських територій – скоріше засіб досягнення гідної якості життя, ніж мета місцевого співтовариства. Одночасно, якість життя є критерієм сталості соціального розвитку сільських територій. Власне, мета економічного розвитку полягає в тому, щоб забезпечувати добробут місцевого співтовариства. Перспективи. Повоєнний період відродження сільських територій України внесе свої корективи в теоричні засади сталого їх розвитку. В першу чергу постане завдання європейських орієнтирів розвитку сільських територій з високорозвинутою соціальною інфраструктурою, інноваційним сільськогосподарським виробництвом