УДОСКОНАЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ВИРОБНИЦТВА В МОЛОЧНОМУ СКОТАРСТВІ (Економічний дискурс, 2022)
Вступ. Розвиток ринкових відносин в аграрній сфері, приєднання України до Світової організації торгівлі та поява певних ризиків для сільськогосподарських підприємств зумовлюють необхідність створення такої інформаційної системи, яка б забезпечувала надходження достовірної й оперативної інформації для прийняття своєчасних управлінських рішень керівництвом з метою підвищення ефективності виробництва й реалізації молока в сільськогосподарських підприємствах. У цих умовах управлінський облік є важливим інструментом управління агробізнесом і підвищення його якості. Методи. Діалектичний метод застосовано для уточнення та поглиблення змісту понять у сфері інформаційного-облікового забезпечення управління ефективністю виробництва в молочному скотарстві.. Аналіз, синтез, індукція, дедукція, абстрагування, ідеалізація та узагальнення як загальнологічні методи наукового пізнання застосовано для розвитку положень методології та праксеометодології бухгалтерському обліку в молочному скотарстві. Результати. Доведено, що з метою підвищення оперативності управління виробництвом у молочному скотарстві має бути й удосконалення системи бюджетування та контролю витрат. На підприємствах, що спеціалізуються на виробництві молока, у бюджеті витрат передбачають усі витрати на утримання корів і вирощування нетелей для основного стада. Запропоновано форми внутрішньої звітності для відображення даних нормативного обліку за центрами відповідальності. Зокрема, розроблено «Відомість розрахунку відхилень у молочному тваринництві», в якій відображаються відхилення від норм, не враховані в первинних документах, що дасть можливість проводити оперативний аналіз виявлених відхилень. Перспективи. В умовах повоєнного етапу розвитку сільського господарства, що буде характеризуватися диверсифікацією виробництва, приоритетним напрямку діяльності більшості господарств корпоративного сектору аграрної економіки буде молочне скотарство. В зв’язку з цим постане посилення ролі інформаційно-облікового забезпечення розвитку вищезазначеної галузі аграрної економіки, фінансування якої буде здійснюватися на засадах державно-приватного партнерства.