ОЦІНКА КОН’ЮНКТУРИ РИНКУ МОЛОКА УКРАЇНИ В УМОВАХ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВОЄННОГО СТАНУ В КРАЇНІ (Економічний дискурс, 2023)
Вступ. Реформування сільськогосподарського виробництва в України кардинально змінило організаційно-економічні умови функціонування підприємств молочного скотарства та інших структур, що займаються переробкою і реалізацією молочної продукції. Необхідно зазначити, що протягом всього періоду незалежності України обсяги державної підтримки галузі були обмежені, що не забезпечило позитивного результату розвитку молочного скотарства. Методи. Досягненню поставленої мети та подальшому вирішенню завдань сприяло використання комплексу загальнонаукових методів пізнання, а саме: абстрактно-логічного (обґрунтування теоретичних підходів проведення дослідження), монографічного та термінологічного аналізу (формування понятійно-категоріального апарату), теоретичного узагальнення, аналізу, синтезу, індукції та дедукції (обґрунтування основних методологічних засад оцінки показників стану кон’юнктури ринку молока), економіко-статистичного аналізу (виявлення тенденцій та закономірностей розвитку суб’єктів ринку молока), абстрагування та формалізації (обґрунтування стратегії та перспектив розвитку ринку молока) та інших. Результати. Проаналізовано сучасний стан ринку молока в умовах військової агресії росії проти України. Визначено основні чинники, які впливають на функціонування суб’єктів господарювання – учасників ланцюга товароруху молока від виробника до кінцевого споживача. Розглянуті перспективи подальшого розвитку виробничого-господарської діяльності господарств корпоративного сектору в умовах повоєнного відродження економіки. Перспективи. Повоєнне відродження сільського господарства України спонукає до диверсифікації виробничо-господарської діяльності сільськогосподарських підприємств – виробників молока та посилення партнерських взаємозв’язків між всіма учасниками агропродовольчого ланцюга в молочному підкомплексі. Дана обставина буде вимагати розробки законодавчих актів, які будуть регламентувати порядок розподілу доданої вартості між всіма суб’єктами господарювання.