ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ БЮДЖЕТНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ (Економічний дискурс, 2023)
Вступ. У сучасних вітчизняних умовах суттєво зростають роль і значення управлінських рішень, що приймаються на всіх рівнях влади та управління в галузі бюджетних відносин. Управління бюджетом має особливе значення через свою важливість. Саме тут зосереджуються найбільші фінансові потоки держави. Від того, як побудована ця система управління, залежить фінансова основа функціонування державних органів влади. Методи. Для здійснення поставлених завдань у процесі наукового дослідження було використано логічно-діалектичний підхід, а також такі методи наукового пізнання, як: порівняння, абстрагування, методи декомпозиції, аналізу та синтезу. Результати. Доведено, що необхідність використання менеджерського підходу до управління бюджетом багато в чому обумовлена зростаючою роллю держави в економіці та соціальній сфері через зміщення акцентів з обсягу її втручання на ефективність використання коштів державного бюджету. Таким чином, розробка теоретико-методологічних та науково-практичних засад формування та розвитку державного фінансового менеджменту, загалом, та бюджетного менеджменту, зокрема, не лише забезпечить збільшення нових знань для сучасної фінансової науки, а й послужить базою для розробки та реалізації ефективної державної фінансової політики в Україні в умовах глобальної економіки та нестабільної зовнішньої кон'юнктури. Перспективи. Повоєнна відбудова країни буде вимагати запровадження нових підходів щодо управління системою формування бюджетів на всіх рівнях державного управління. Відповідно до цього буде здійснюватися процес удосконалення системи бюджетного менеджменту з урахуванням досвіду провідних європейських країн. Вважаємо, що запропоновані теоретичні підходи формування системи бюджетного менеджменту будуть покладенні в розробку практичних рекомендацій щодо формування і використання фінансових ресурсів державного бюджету після закінчення процесу децентралізації. Запропоновані підходи, щодо управління коштами держави будуть сприяти підвищенню ефективності їх використання, що знайде відображення в підвищенні життєвого рівня населення та проявів позитивних тенденцій розвитку адміністративно-територіальних утворень.