ОЦІНЮВАННЯ РОЗВИТКУ FINTECH РИНКУ КРАЇН АЗІЇ (Економічний дискурс, 2023)
Вступ. Сучасні фінансові технології істотно вплинули на глобальний фінансовий ландшафт, і Азія стала ключовим регіоном цієї трансформації. Дослідження фінансових технологій на азійських ринках є надзвичайно важливим. Азія, що є домівкою для одних із найдинамічніших економік світу, демонструє стрімкий розвиток фінтех-галузі під впливом глобальних фінансових тенденцій. Різноманітність соціально-економічної структури регіону, поєднана з великою кількістю людей, що не мають доступу до банківських послуг, відкриває унікальні можливості для дослідження ролі фінтеху у поліпшенні фінансової доступності, стимулюванні економічного зростання та зміні поведінки споживачів. Крім того, азійська модель фінансових технологій надає цінну інформацію про використання технологій в різних регуляторних і культурних контекстах для трансформації фінансових послуг. Методи. Методологічну базу наукового пошуку склали загальні та спеціальні методи дослідження. Під час написання статті використані наступні методи дослідження: аналізу та синтезу, абстрактно-логічний – для узагальнення інформації з різних джерел, створення комплексного уявлення про досліджувану проблему та формулювання висновків; метод системного аналізу, індукції та дедукції, групування та порівняння – для виявлення особливостей фінансових технологій у країнах Азії; метод графічної візуалізації – для відображення тенденцій та динаміки фінтеху. Результати. Розглянуто становлення та розвиток фінансових технологій у країнах Азії. Розкрито процес еволюції фінансових технологій в Азії, який був надзвичайно швидким. Цьому сприяло раннє впровадження та широке поширення мобільних технологій в регіоні. Визначено детермінанти зростання фінтех в Азії: високий рівень проникнення мобільного зв’язку, високі цифрові навики населення, і сприятлива регуляторна урядова політика. Проаналізовано розвиток фінтех у світі. Встановлено, що фінтех сектор в Азії все ж поступається у вартісному обчисленні американському та європейському ринкам. Проаналізовано основні фінтех-стартапи азійського регіону. Перспективи. Обґрунтовані результати дослідження, пропозиції можуть бути використані для розвитку стартапів, зокрема здатності виявляти та заповнювати прогалини на існуючих фінансових ринках, використовувати технології для покращення взаємодії з користувачами та адаптації до унікальних культурних та економічних умов відповідних ринків. Окреслено перспективні вектори розвитку фінансових технологій в Азії.