ЦИФРОВІЗАЦІЯ В БЮДЖЕТУВАННІ: ЯК ТЕХНОЛОГІЇ ЗМІНЮЮТЬ ФІНАНСОВЕ ПЛАНУВАННЯ (Економічний дискурс, 2024)
Вступ. В сучасному світі інформаційні технології кардинально змінюють підходи до управління фінансами. Технології, такі як автоматизація процесів, штучний інтелект, аналітика великих даних та блокчейн, стають невід'ємною частиною фінансового планування та бюджетування. Це забезпечує більш точне прогнозування, ефективне управління ресурсами та підвищує прозорість фінансових операцій. Впровадження цифрових технологій у бюджетування дозволяє організаціям швидко адаптуватися до змін на ринку, оперативно реагувати на економічні виклики та знижувати ризики, пов'язані з фінансовим плануванням. Цифровізація сприяє оптимізації процесів та зменшенню витрат, що є особливо важливим у умовах жорсткої конкуренції та економічної нестабільності. З огляду на ці фактори, тема цифровізації в бюджетуванні є надзвичайно важливою та актуальною для сучасних організацій, які прагнуть ефективно управляти своїми фінансами та забезпечувати стійкий розвиток у довгостроковій перспективі. Методи. У дослідженні використовувалися методи системного аналізу, порівняльного аналізу та емпіричного дослідження. Збір даних проводився шляхом аналізу наукових публікацій, статистичних даних, а також опитування експертів у сфері фінансів та цифрових технологій. Результати. У результаті дослідження було встановлено, що цифровізація процесів бюджетування сприяє підвищенню точності прогнозування, зменшенню витрат часу та ресурсів на обробку даних, а також покращенню контролю за виконанням бюджетів. Виявлено, що використання цифрових платформ дозволяє знизити ризики корупції та покращити прозорість фінансових операцій. Розроблено рекомендації щодо оптимального впровадження цифрових технологій у процеси бюджетування для різних рівнів управління. Перспективи. Практичні рекомендації для державних та приватних організацій щодо впровадження цифрових інструментів у бюджетування сприятимуть підвищенню ефективності фінансового управління. Запропоновані методи та підходи можуть бути використані для подальшого дослідження та вдосконалення процесів фінансового планування у різних секторах економіки.