ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ТЕХНІКИ - Степанюк, Юрій (Економічний дискурс, 2025)
Вступ. Ринок сільськогосподарської техніки є стратегічно важливим елементом розвитку аграрного виробництва, адже саме він забезпечує механізацію, автоматизацію та цифровізацію виробничих процесів у сільському господарстві. Від його ефективного функціонування залежать продуктивність праці, раціональне використання ресурсів, рівень інноваційності аграрних підприємств та їх конкурентоспроможність на внутрішньому й зовнішньому ринках. Методи. У статті використано методи теоретичного узагальнення та системного аналізу для розкриття сутності організаційно-економічного механізму ринку сільськогосподарської техніки. Застосовано абстрактно-логічний метод для формулювання понять, категорій та побудови концептуальної моделі функціонування ринку. Використано порівняльний аналіз для виявлення відмінностей і спільних рис у розвитку ринку техніки в Україні та за кордоном. Крім того, метод структурно-функціонального підходу дав змогу визначити взаємозв’язки між інституційними, фінансовими та виробничими складовими механізму. Результати. У результаті дослідження обґрунтовано теоретичні засади організаційно-економічного механізму функціонування ринку сільськогосподарської техніки. Встановлено, що його ефективність визначається взаємодією інституційних, фінансових, виробничо-технологічних та ринкових чинників. Доведено, що розвиток цього ринку потребує поєднання державного регулювання з ринковими механізмами стимулювання попиту і пропозиції. Також визначено, що підвищення доступності техніки для сільськогосподарських виробників можливе через удосконалення кредитно-лізингових програм та інноваційних форм співпраці. Перспективи. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці практичних моделей застосування організаційно-економічного механізму на ринку сільськогосподарської техніки з урахуванням сучасних умов. Доцільним є поглиблене вивчення впливу цифровізації та інноваційних технологій на розвиток ринку й формування нових бізнес-моделей. Важливим напрямом досліджень є оцінка ефективності державних програм підтримки та їх поєднання з інструментами приватного сектора. Також перспективним є аналіз інтеграційних процесів і можливостей залучення міжнародних фінансових інструментів для оновлення технічної бази аграрного виробництва.