КЛАСИФІКАЦІЯ СІМЕЙНИХ ФОРМ ГОСПОДАРЮВАННЯ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Максим Кропивко Національна академія аграрних наук України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.36742/2410-0919-2019-2-7

Ключові слова:

форми господарювання, товарність, цільове призначення, форма власності, потреби людини, сімейні фермерські господарства, особисті, селянські господарства, присадибні господарства

Анотація

Вступ. Практично в усіх країнах світу cімейні форми господарювання, що провадять діяльність в аграрній сфері є невід’ємною складовою сільськогосподарського виробництва на всіх етапах його становлення та розвитку. Україна – не виняток. Так, cімейні форми господарювання за роки колективізації і функціонування колгоспно-радгоспного ладу був представлений особистими підсобними господарствами населення.
Розвитку цих форм господарювання присвячено дослідження багатьох провідних вітчизняних вчених-аграрників. Проте і дотепер залишаються питання, які недостатньо вивчені, чимало з них дискусійні. Зокрема, в теоретичному і методологічному аспектах заслуговують на увагу подальші дослідження сутнісної характеристики сімейних форм господарювання з точки зору розвитку малих форм товарного виробництва, співвідношення в них бізнесу і підприємництва, ідентифікації понять та визначення критеріїв типізації суб’єктів аграрної господарської структури, оцінки економічного потенціалу за власністю і розмірами, формування земельних і власницько-господарських відносин тощо.
Методи. Методологічною і теоретичною основою статті є законодавство зарубіжних країн, праці вітчизняних і закордонних вчених, а також результати власних досліджень. У статті використано діалектичний метод пізнання та системний підхід, а також прийоми абстрактно-логічного методу, а саме: аналіз і синтез, індукція та дедукція, аналогія і співставлення. Результати. На основі систематизації положень теорії соціальної психології й управління, з використанням секторального підходу для виділення певних складових із цілісної системи, розглянуто взаємозв’язок діяльності сімейних форм господарства з потребами людини, виявлено причинно-наслідковий характер задоволення потреб людини, а також роль сімейних форм господарств у забезпеченні потреб домогосподарств. Перспективи. Класифікацію селянських форм господарювання необхідно провадити залежно від рівнів товарності, цільового використання земельних ділянок і форми власності. Згідно зазначених підходів сімейні форми господарювання поділяються на товарні, малотоварні та нетоварні господарства, а залежно від цільового призначення та форми власності земельні ділянки сімейних форм господарювання доцільно класифікувати як: присадибні, які на праві спільної сумісної власності належать усім членам сім’ї; для ведення сімейного фермерського господарства чи у формі фізичної особи-підприємця, які на праві приватної власності належать одному члену сім’ї; для ведення особистого селянського господарства, які на праві приватної власності належать окремим членам сім’ї; для ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва, які на праві користування належать одному з членів сім’ї; для ведення городництва і сінокосіння, які тимчасово виділені на праві користування із земель комунальної власності; для випасання худоби, які використовуються як громадське пасовище, що належить сільській громаді; орендовані або передані домогосподарству на праві безоплатного використання інші земельні ділянки для ведення сільськогосподарської діяльності.

Біографія автора

Максим Кропивко, Національна академія аграрних наук України

Кропивко Максим
д.е.н., с.н.с., заступник академіка-секретаря Відділення аграрної економіки і продовольства

Посилання

Ekspres-vypusk «Osobysti selyansʹki hospodarstva v Ukrayini stanom na 1 sichnya 2019 roku» [Express issue "Personal Peasant Farms in Ukraine as of January 1, 2019"] (2019). Kyyiv : Derzhavna sluzhba statystyky Ukrayiny [in Ukrainian], 2.

Sayt Psykholohichnoyi biblioteky Kyyivsʹkoho Fondu spryyannya rozvytku psykholohichnoyi kulʹtury. Rezhym dostupu. mmi.psylib.ukrweb.net/books/masla01/txt04.htm. Retrieved from http://www.psylib.ukrweb.net/books/masla01/txt04.htm

Zemelʹnyy Kodeks Ukrayiny. (n.d.). rada.gov.ua. Retrieved from https://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2768-14/page2.

Zakon Ukrayiny «Pro osobyste selyansʹke hospodarstvo». (n.d.). rada.gov.ua. Retrieved from http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/742-15.

Zakon Ukrayiny «Pro fermersʹke hospodarstvo». (n.d.). rada.gov.ua. Retrieved from http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/973-15.

Zakon Ukrayiny «Pro ob'yednannya spivvlasnykiv bahatokvartyrnoho budynku». (n.d.). rada.gov.ua. Retrieved from http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2866-14.

Malik M.Y., Zayats V.M. Theoretical principles and directions of transformation of personal peasant farms. Economy of agroindustrial complex. 2013. №5. 153 p.

Nakaz Ministerstva pratsi ta sotsialʹnoyi polityky «Pro zatverdzhennya Metodyky vyznachennya prozhytkovoho minimumu na odnu osobu ta dlya osib, yaki vidnosyatʹsya do osnovnykh sotsialʹnykh i demohrafichnykh hrup naselennya». (n.d.). rada.gov.ua. Retrieved from http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0347-00.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-06-28

Як цитувати

Кропивко, М. (2019). КЛАСИФІКАЦІЯ СІМЕЙНИХ ФОРМ ГОСПОДАРЮВАННЯ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ. Економічний дискурс, 1(2), 76–83. https://doi.org/10.36742/2410-0919-2019-2-7

Номер

Розділ

Статті