СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОЩУВАННЯ ТА ПЕРОБКИ ГОРІХУ ВОЛОСЬКОГО В УКРАЇНІ
Ключові слова:
горіх волоський, урожайність, виробництво, реструктуризація, переробка, фермерські господарства, ефективністьАнотація
Вступ. Сучасний стан розвитку виробництва горіху волоського в Україні є незадовільним. Дана продукція є досить перспективною для вирощування у всіх регіонах України. В умовах земельної реформи нагальним питанням є знаходження шляхів більш ефективного використання земельних ресурсів, а вирощування горіху волоського є одним із шляхів максимізації прибутків сільскогосподарських виробників.
Методи. Під час роботи над статтею використовувалися такі методи, як: аналіз та синтез – при визначенні системоформуючих чинників розвитку виробництва горіху волоського; порівняння – для визначення переваг запропонованого способу вирощування та реалізації горіху волоського; формалізації – при розробці системного підходу до виробництва та реалізації горіхів фермерськими господарствами. Результати. Досліджено обсяги виробництва, урожайності та реалізації горіху волоського в Україні. Визначено можливі напрямки використання продукції з ядра горіху та відходів від виробництва. Аргументовано необхідність розвитку фермерських господарств з виробництва та переробки горіху волоського. Запропоновано бізнес-план з реструктуризації фермерських господарств з орієнтацією на глибоку переробку горіху волоського.
Перспективи. Виробництво горіху волоського в Україні на даний час зосереджено в особистих селянських господарствах, відповідна продукція не може бути стандартизована. Більшість даної продукції продається у вигляді ядра і спрямовується на експорт. Даний вид діяльності є одним найбільш перспективних, особливо у фермерських господарствах, за умов належної державної підтримки. Розвиток виробництва з орієнтацією на глибоку переробку дасть можливість максимізувати прибутки сільськогосподарських виробників та забезпечити сировиною фармакологічну промисловість для виробництва активованого вугілля та карбоновмісних високотехнологічних продуктів (переробка горіхової шкарлупи).
Реалізація розробленого стартапу «Горіховий крафт» з реструктуризації фермерських господарств України сприятиме розвитку фермерських господарств. В перспективі будуть дослідженні маркетингові стратегії просування продукції переробки горіху волоського на ринку України.
Посилання
Bozhok, O.P., & Bozhok, V.O. (2017). Pro perspektyvy vyroshchuvannia horikha hretskoho na terytorii Ukrainy [On the prospects of growing walnuts in Ukraine]. Naukovyi visnyk NLTU Ukrainy [Scientific Bulletin of NLTU of Ukraine], 27, 3, 25–29. [in Ukr.].
Kaletnik, G.M., Kozlovsky, S.V., Kireeva, E.A., & Podvalna, O.G. (2015). Upravlinnia rehionalnoiu prodovolchoiu bezpekoiu v umovakh ekonomichnoi nestabilnosti [Managing Regional Food Security in Conditions of Economic Instability]. Vinnytsia: Mercury-Podillya.
Lanovenko, V. (2016). Zolotyi horishok: yak vyhidno investuvaty u voloskyi horikh. Retrieved from http://agravery.com/en/posts/show/zolotij-gorisok-ak-vigidno-investuvati-u-voloskijgogih.
Melnyk, O.V. (2015). Vyroshchuvannia hretskoho horikha: italiiskyi dosvid [Cultivation of walnut: Italian experience]. Novyny sadivnytstva [Gardening news], 1, 26–33. [in Ukr.].
Lupenko, Yu.O. & Mesel-Veseliak, V.Ya. (Eds.) (2012). Stratehichni napriamy rozvytku silskoho hospodarstva Ukrainy na period do 2020 roku [Strategic directions of development of agriculture of Ukraine for the period up to 2020]. Kyiv: NNTs «IAE».
Telega, A. (2016). Zolotoi oreshek ukraynskykh proyzvodytelei [Golden nut of Ukrainian producers]. Oreshnyk [Hazel], 1, 34–36.
Sheiko, M. (2017). “Fylbert”: stavka na funduk [“Filbert”: bet on hazelnuts]. Oreshnyk [Hazel], 1, 60–63.
Shtakal M. A., & Puhachov V. M. (2019). Import ta perspektyvy importozamishchennia v Ukraini [Imports and prospects of import substitution in Ukraine.. Ekonomika APK [Economics of agro-industrial complex], 4, 80. [in Ukr.].
Lutsiak V.V., Pronko L.M., Mazur K.V., & Kolesnyk T.V. (2020). Marketynhovyi potentsial innovatsii u oliino-zhyrovomu pidkompleksi: stan rynku, stvorennia vartosti, konkurentospromozhnist [Marketing potential of innovations in the oil and fat complex: the state of the market, value creation, competitiveness]. Vinnytsia: VNAU.
Ofitsiinyi sait Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy. Retrieved from http://www.ukrstat.gov.ua.
Postanova KMU vid 10 bereznia 2021 r. № 185 Pro vnesennia zmin do Poriadku vykorystannia koshtiv, peredbachenykh u derzhavnomu biudzheti dlia rozvytku vynohradarstva, sadivnytstva i khmeliarstva. Retrieved from https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/185-2021-%D0%BF#Text.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).