УДОСКОНАЛЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ВИРОБНИЦТВА М’ЯСА В КОНТЕКСТІ ПРОДОВОЛЬЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36742/2410-0919-2022-1-3

Ключові слова:

державна підтримка, суб’єкти підприємницької діяльності, грантова підтримка, м’ясна продукція, м'ясопродуктовий комплекс

Анотація

Вступ. Сформовані міжгалузеві зв'язки в м'ясопродуктовому підкомплексі характеризуються складністю та різноманітністю форм і методів, посиленням впливу на кінцеві результати функціонування організацій м'ясопродуктового підкомплексу загалом. Крім того, існуючі міжгалузеві зв'язки впливають на темпи економічного зростання та перспективи розвитку економіки країни. Тому, формування нової системи економічних відносин у сучасних умовах зумовлюють необхідність розвитку міжгалузевої взаємодії у структурі агропромислового комплексу України.

Методи. Дослідження проводилось з використанням загальнонаукових методів і прийомів: логічного і якісного аналізу та синтезу – при обґрунтуванні теоретичних підходів функціонування м’ясопродуктового підкомплексу, системно-структурного аналізу – при аналізі сучасного стану діяльності підприємств м’ясопродуктового підкомплексу; порівняльного аналізу – при порівнянні зарубіжного і вітчизняного досвіду ведення діяльності у зазначеній галузі; метод причинно-наслідкового аналізу – для визначення проблем в розвитку підприємств м’ясопродуктового підкомплексу та галузі; логічного узагальнення – для формування висновків та пропозицій.

Результати. Вважаємо, що реалізація заходів щодо розвитку сімейних тваринницьких ферм буде сприяти створенню нових постійних робочих місць. Задля більшої позитивної динаміки в цьому напрямі необхідна розробка спеціальних програм кредитування створення як сімейних ферм, так і цехів з переробки продукції тваринництва, що є мірою «зеленої корзини» і не підпадає під обмеження за умов членства України в СОТ.

На нашу думку, розмір грантової підтримки на розвиток сімейних тваринницьких ферм повинен бути безпосередньо пов'язаний із зобов'язаннями одержувачів за певним обсягом виробленої продукції відповідної якості. Тільки в цьому випадку можна говорити про ефективність державних коштів, що направляються на підтримку малих форм господарювання.

Перспективи. Членство України в ЄС буде вимагати розробки ефективних методів державної підтримки виробників м’яса України з метою забезпечення їх конкурентноспроможності як на внутрішньому, так і світовому ринку агропродовольства за якісними та вартісними показниками, що становить перспективи наших подальших досліджень.

Біографії авторів

Марат Ібаттулін, Національний університет біоресурсів і природокористування України

д.е.н., професор кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності

Надія Свиноус, Білоцерківський національний аграрний університет

доктор філософії в галузі менеджменту, асистент кафедри обліку і оподаткування

Посилання

Ilchuk, O.M. (2019). Derzhavna pidtrymka silskoho hospodarstva v Ukraini [State support of agriculture in Ukraine]. Ekonomika APK [The Economy of Agro-Industrial Complex], 2, 93–98. [in Ukr.].

Sabluk, P.T., & Khomyn, I.P. (2020). Rozvytok ahrarnoho sektoru Ukrainy: finansovyi aspekt [Development of the agricultural sector of Ukraine: financial aspect]. Ekonomika APK [The Economy of Agro-Industrial Complex], 8, 45–51. [in Ukr.].

Sabluk, P.T., Kropyvko, M.F., & Mohylova, M.M. (2015). Ahroekonomichni transformatsii yak vyrishalna umova rozvytku prodovolchoi sfery [Agroeconomic transformations as a crucial condition for the development of the food sector]. Prodovolchi resursy [Food Resources], 5, 136–146. [in Ukr.].

Svynous, I.V., & Mykytiuk, D.M. (2015). Ekonomichni zasady vyrobnytstva tvarynnytskoi produktsii v Ukraini [Economic principles of livestock production in Ukraine]. Prodovolchi resursy. Seriia: Ekonomichni nauky [Food Resources: Series: Economic Sciences], 4, 57–61. [in Ukr.].

Shpykuliak, O.H., & Alieksieieva, O.V. (2021). Rozvytok fermerskykh hospodarstv v orhanizatsiino-ekonomichnomu zabezpechenni zainiatosti naselennia [Development of farms in the organizational and economic provision of employment]. Ekonomika APK [The Economy of Agro-Industrial Complex], 4, 95–107. [in Ukr.].

Kopytets, N.H., & Voloshyn, V.M. (2020). Suchasnyi stan ta tendentsii rynku miasa [Current state and trends of the meat market]. Ekonomika APK [The Economy of Agro-Industrial Complex], 6, 59–67. [in Ukr.].

Hryhorieva, Kh. (2017). Teoretyko-pravovyi analiz Kontseptsii rozvytku fermerskykh hospodarstv ta silskohospodarskoi kooperatsii na 2018-2020 roky [Theoretical and legal analysis of the Concept of development of farms and agricultural cooperation for 2018-2020]. Pidpryiemnytstvo, hospodarstvo i pravo [Entrepreneurship, Еconomy and Law], 11, 85–89. [in Ukr.].

Pylypenko, K.A., & Skrypak, M.O. (2021). Instytutsiini osnovy poriadku stvorennia fermerskykh hospodarstv v Ukraini [Institutional bases of the order of creation of farms in Ukraine]. Visnyk Berdianskoho universytetu menedzhmentu i biznesu [Bulletin of Berdyansk University of Management and Business], 1, 73–78. [in Ukr.].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-30

Як цитувати

Ібаттулін, М., & Свиноус, Н. (2022). УДОСКОНАЛЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ ВИРОБНИЦТВА М’ЯСА В КОНТЕКСТІ ПРОДОВОЛЬЧОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ. Економічний дискурс, 1(1-2), 23–33. https://doi.org/10.36742/2410-0919-2022-1-3

Номер

Розділ

Статті