РОЗВИТОК DEFI ТА WEB3 В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36742/2410-0919-2023-2-1

Ключові слова:

DeFi ринок, DeFi технологія, блокчейн, Web3, фармінг, стейкінг, розумні контракти

Анотація

Вступ. Сьогодні важливе значення для розвитку бізнесу займає впровадження технологій DeFi та Web3, які забезпечують користувачам доступ до різноманітних фінансових інструментів на основі децентралізованого розподіленого реєстру. Серед цих інструментів – біржі DEX, проєкти DAO, участь у пулах ліквідності, використання стейкінгу і фармінгу смарт-контрактів та децентралізоване кредитування. Крім того, ці технології дозволяють страхувати ризики та використовувати оракули для прогнозування ринкових тенденцій, а також взаємодіяти з новими формами фінансових послуг. DeFi та Web3 є не лише технологічними інноваціями, але й важливими каталізаторами змін у фінансах, перетворюючи застарілі фінансові технології на відкриті протоколи (смарт-контракти).

Методи. Для досягнення мети статті було проведено аналіз літературних джерел, визначено основні характеристики складових DeFi ринку, запропоновано напрями їх використання в цифровому бізнес-середовищі в поєднанні з реальним сектором економіки. Також були використані методи аналізу, синтезу, системного підходу та порівняльного аналізу.

Результати. У статті було досліджено важливість розвитку та впровадження DeFi та Web3 технологій, які надають доступ користувачам до різних фінансових інструментів, побудованих на системі децентралізованого розподіленого реєстру, таких як DEX біржі, DAO проєкти, забезпечують участь в пулах ліквідності, використання стейкінгу і фармінгу смарт-контрактів та системи децентралізованого кредитування, а також дозволяють страхувати ризики та застосовувати оракули для прогнозування ринкових тенденцій та активної взаємодії з новими формами фінансових послуг. Отримані результати свідчать про значний потенціал та перспективи цього напряму у фінансовій сфері. Відмічається, що DeFi та Web3  є не просто технологічними інноваціями, а й справжнім каталізатором перетворень у фінансах, трансформуючи застарілі технології фінансової системи у відкриті протоколи (смарт-контракти). Незважаючи на те, що DeFi часто розглядається як спекулятивний інструмент, в статті обґрунтовується його  економічна ефективність, яка полягає в отриманні пасивного доходу та економії на комісійних витратах, забезпеченні ліквідності для високоволатильних криптовалютних активів.

Перспективи. Подальші перспективи досліджень у сфері DeFi, Web3 включають вивчення питань безпеки та ризиків, розробку прозорих правових рамок, оцінку соціально-економічних впливів, технічні інновації та вплив на екологію, що сприятиме розширенню та вдосконаленню цих технологій у фінансовій сфері. Зокрема, перспективи можуть включати дослідження можливостей забезпечення взаємодії DeFi технологій із традиційним банківським сектором та розробку механізмів, що підвищують ступінь впровадження та прийняття цих інновацій у глобальному фінансовому середовищі.

Посилання

Kravchenko, P. (2019). Blokchein i detsentralizovani systemy [Blockchain and decentralised systems]. Kharkiv: PROMART.

Radelchuk, H.I., & Khoroshun, M.L. (2020). Kontseptsiï proektuvannia detsentralizovanoï platizhnoï systemy z vlasnoiu tsyfrovoiu valiutoiu na bazi blokcheyn-platformy ethereum [Concepts of designing a decentralised payment system with its own digital currency based on the ethereum blockchain platform]. Visnyk KhNU [Herald of KhNU], 1, 4, 89-93. [in Ukr.].

Chumak, N.R. (2021). Detsentralizovana finansova model dlia kredytuvannia na osnovi tekhnolohii ETHEREUM [Decentralised financial model for lending based on ETHEREUM technology]. Kompiuterno-intehrovani tekhnolohii: osvita, nauka, vyrobnytstvo [Computer-integrated Technologies: Education, Science, Production], 43, 152-156. [in Ukr.].

Goertzel, Ben. (2021). How DeFi Is Affecting. The Global Economy. Retrieved from https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2021/02/17/how-defi-is-afficiens the-global-economy/?sh = 71df009a6410.

Groopman, J. (2023). Web 3.0 security risks: What you need to know, TechTarget. [Online]. Retrieved from https://www.techtarget.com/searchsecurity/tip/Top-3-Web3-security-and-business-risks.

Huang, K., & Ma, W. (2022). Blockchain and Web3: Building the Cryptocurrency, Privacy and Security Foundations of the Metaverse. Hoboken, NJ, USA: Wiley & Sons

Popescu, A.D. (2020). Decentralized Finance (DeFi) – The Lego of Finance. Social Sciences and Education Research Review. 7 (1), 321-348.

Sandner, F. (2021). Decentralized Finance Will Change Your Understanding Of Financial Systems. Retrieved from https://www.forbes.com/sites/philippsandner/2021/02/22/decentralized-finance-will-change-your-understanding-of-financial-systems/?sh=1a870ab15b52

Shaji, A. (2019). Decentralized Land Lending System using Blockchain. International Journal of Information Systems and Computer Sciences, 8 (2), 59-62.

Yearly Report 2020. CoinGecko. Market Data. Analysis. Crowdsourced Insights. Retrieved from https://www.coingecko.com/en

Investment fund dedicated to developing complex technological projects. Retrieved from https://hypra.fund/web3ua_overview2022/

Sait monitorynhu kapitalizatsii kryptovaliut na DeFi rynku. Retrieved from https://defipulse.com/

Web3 v Ukraini: 80+ novykh startapiv ta ponad $1 mlrd zaluchenykh koshtiv. Retrieved from https://ain.ua/2022/11/16/ukrayina-v-ekosystemi-web3-ponad-1-mlrd-zaluchenyh-koshtiv/

Dixon, Chris. Why Decentralization Matters. Retrieved from https://onezero.medium.com/why-decentralization-matters-5e3f79f7638e.

Wallchain: yak kryptostartap z Ukrainy otrymav investytsii vid ekosystemy Binance dlia vyrishennia problemy na miliardy. Retrieved from: https://forbes.ua/brandvoice/wallchain-yak-proekt-z-ukraini-otrimav-investitsii-vid-binance-05012024-17825

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

Бречко, О. (2023). РОЗВИТОК DEFI ТА WEB3 В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ. Економічний дискурс, (3-4), 7–16. https://doi.org/10.36742/2410-0919-2023-2-1

Номер

Розділ

Статті