ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИРОБНИЦТВА М’ЯСА ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36742/2410-0919-2024-1-9

Ключові слова:

велика рогата худоба, додана вартість, агропромисловий ланцюг, ефективність, експорт

Анотація

Вступ. Яловичина займає вагоме місце в структурі споживання м’яса і м’ясопродуктів України, а також характеризується високими смаковими, поживними і кулінарними якостями. Аналіз розвитку тваринництва свідчить, що виробництво м’яса великої рогатої худоби є похідним від молочного скотарства, тому з боку державних органів влади і менеджменту сільськогосподарських підприємств не приділялося значної уваги питанню розвитку спеціалізованого м’ясного скотарства.

Методи. Для реалізації поставлених завдань використовувалися наступні методи та прийоми: монографічний, статистичних групувань – для комплексного вивчення сучасного стану виробництва продукції м’ясного скотарства та визначення факторів, що впливають на його ефективність; групування – для визначення впливу різних факторів на рівень ефективності виробництва м’яса ВРХ в Україні, порівняння – для порівняння економічних явищ у різні часові періоди з метою виявлення причинно-наслідкового зв’язку, проведення порівняльного аналізу стану виробництва яловичини і телятини України із провідними країнами світу.

Результати. Доведено, що негативний досвід функціонування підприємств, які здійснюють виробництво продукції м’ясного скотарства свідчить, що забезпечення ефективності їх функціонування як самостійних суб’єктів господарювання неможливо внаслідок монопольного становища м’ясопереробних підприємств і закладів торгівлі. Водночас останні створюють і привласнюють найбільшу частку доданої вартості.

Орієнтація сільськогосподарських підприємств-виробників продукції м’ясного скотарства на експорт живої великої рогатої худоби забезпечить отримання певної економічної вигоди лише в умовах високих цін на світовому ринку, що відображає його сприятливу кон’юнктуру на короткостроковій перспективі. Водночас буде зростати ймовірність прояву сировинних ризиків, що є характерним для сировинної аграрної економіки із ознаками «голландської хвороби».

Перспективи. В повоєнний період відродження аграрної економіки доцільно спрямувати зусилля державних і місцевих органів самоврядування на створення кооперативних об’єднань, які будуть здійснювати переробку й збут продукції м’ясного скотарства для малих і середніх суб’єктів підприємницької діяльності, а також на формування територіальних кластерів, членами яких будуть усі: крім виробників, переробників, торгівлі, також наукові установи, заклади вищої освіти та органи місцевого самоврядування. Реалізація запропонованих заходів забезпечить паритетний розподіл створення доданої вартості на всіх етапах товароруху продукції м’ясного скотарства від виробника до кінцевого споживача.

Посилання

Salo, I.A., Cheremisina, S.H., Kopytets, N.H., Svynous, I.V., … Pedorchenko, A.L. (2022). Tsinova sytuatsiia na rynkakh silskohospodarskoi produktsii [The price situation on the markets of agricultural products]. I. A. Salo (Ed.). Kyiv : NNTs «IAE».

Lupenko, Yu.O. (2023). Ekonomichnyi mekhanizm funktsionuvannia ahrarnoho rynku Ukrainy v suchasnykh umovakh [The economic mechanism of functioning of the agricultural market of Ukraine in modern conditions]. I. A. Salo (Ed.). Kyiv : NNTs «IAE».

Paska, I.M., Hrynchuk, Yu.S., & Artimonova, I.V. (2021). Determinanty formuvannia ahroprodovolchykh lantsiuhiv v seredovyshchi domashnikh hospodarstv Ukrainy [Determinants of formation of agro-food chains in the environment of households in Ukraine]. Ekonomika ta upravlinnia APK [Economics and Management of Agro-Industrial Complex], 1, 28-40. [in Ukr.].

Ibatullin, I., Nedashkivskyi, V., Holembivskyi, S., Artimonova, I., & Prysiazhniuk, N. (2024). Problemy ta perspektyvy funktsionuvannia ahroprodovolchykh lantsiuhiv u miasnomu skotarstvi Ukrainy [Problems and prospects of functioning of agro-food chains in the meat cattle breeding of Ukraine]. Ekonomichnyi analiz [Economic Analysis], 34, 2, 8-19. [in Ukr.].

Ostashko, T.O. (2022). Silskohospodarskyi eksport Ukrainy v umovakh viiny i shliakhy yoho vidnovlennia [Agricultural export of Ukraine in the conditions of the war and ways of its recovery]. Ekonomika Ukrainy [Economy of Ukraine], 5, 26-27. [in Ukr.].

Mohylnyi, O.M., & Kozak, M.I. (2021). Syrovynna oriientatsiia ahrarnoho sektoru ta yii sotsialno-ekonomichni naslidky dlia Ukrainy [Raw material orientation of the agrarian sector and its socio-economic consequences for Ukraine]. Ekonomika APK [Economy of Agro-Industrial Complex], 3, 19-32. [in Ukr.].

Kushch O. Ahrarna ta syrovynna Ukraina ne potribna v YeS. Retrieved from https://www.united-ukraine.org.ua/post/agrarian-and-raw-materials-ukraine-is-not-needed-in-the-eu-by-alexey-kushch.

Mohylnyi, O.M. (2015). Ahrarna ekonomika Ukrainy: «resursne prokliattia» chy lokomotyv rozvytku? [Agrarian economy of Ukraine: «resource curse» or locomotive of development?]. Ahrosvit [Agroworld], 5, 5-11. [in Ukr.].

Kononenko, O.Yu., & Trusii, O.M. (2020). Mistsevyi sotsialno-ekonomichnyi rozvytok ta ahrokholdynhy: pryklad ahroindustrialnoho kholdynhu «Myronivskyi khliboprodukt» [Local socio-economic development and agricultural holdings: the example of the agro-industrial holding «Myronivskyi Hliboproduct»]. Naukovyi visnyk Khersonskoho derzhavnoho universytetu [Scientific Bulletin of Kherson State University], 13, 43-53. [in Ukr.].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-24

Як цитувати

Шуст, О. (2024). ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИРОБНИЦТВА М’ЯСА ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ В УКРАЇНІ. Економічний дискурс, (1-2), 80–89. https://doi.org/10.36742/2410-0919-2024-1-9

Номер

Розділ

Статті