РОЗВИТОК ІНСТРУМЕНТАРІЮ ПРОТИДІЇ РЕЙДЕРСТВУ НА РИНКУ ЗЕМЕЛЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор(и)

  • Роман Ступень Львівський національний аграрний університет м. Дубляни, Україна,

Ключові слова:

розвиток, інструментарій, протидія, рейдерство, запобігання, ринок земель, сільське господарство

Анотація

Відсутність чіткої системи ринкового обігу сільськогосподарських земель провокує рейдерські захоплення в сфері землекористування. Особливе значення рейдерства проявляється в тому, що воно є одним з принципових проявів тінізації земельних відносин і виступає в якості поглинання землекористувань проти волі їх власника чи користувача. У зв'язку з цим, нелегальний перерозподіл прав власності на ринку землі за допомогою рейдерства негативно впливає на економічні відносини в сфері сільськогосподарського виробництва. Такий деструктивний вплив рейдерства на аграрний сектор економіки диктує необхідність розробки інструментарію, спрямованого на аналіз проблем рейдерства на ринку земель сільськогосподарського призначення з метою розробки ефективної політики щодо протидії та запобігання цьому явищу.Досліджено теоретико-методичні засади запобігання рейдерству на ринку земель сільськогосподарського призначення. Систематизовано чинники, що провокують розвиток рейдерства на ринку сільськогосподарських земель та здійснено їх групування за двома блоками: фінансово-економічні та організаційно-адміністративні. Обґрунтовано інструментарій запобігання та протидії рейдерству на ринку земель сільськогосподарського призначення, а також запропоновані шляхи його вдосконалення, що дасть можливість залучення до обігу та реалізації ефективного перерозподілу земельних угідь, зважаючи на інтереси раціональних землекористувачів. Обґрунтований інструментарій запобігання та протидії рейдерству на ринку земель сільськогосподарського призначення ставатиме на заваді нецільовій експлуатації земель, а також формуватиме всі можливі передумови для збереження існуючого земельного потенціалу нашої країни. У цьому контексті також потребує подальшого ґрунтовного дослідження системний підхід до формування зазначеного інструментарію, який передбачає удосконалення організаційно-правових та фінансового-економічних інструментів щодо протидії рейдерству, зважаючи на його характерні ознаки та існуюче соціально-економічне становище, що сприятиме формуванню та розвитку дієвого механізму контролю рейдерських операцій на вітчизняному ринку земель.

Біографія автора

Роман Ступень, Львівський національний аграрний університет м. Дубляни, Україна

к.е.н., доцент кафедри землеустрою

Посилання

Афендікова Н.О. Протидія рейдерству на ринку землі в контексті забезпечення економічної безпеки національної економіки. Агросвіт. 2015. № 13. С. 28–32.

Бєліков О.В. Рейдерство в Україні – реалії сьогодення. Юридичний журнал. 2007. №4. С. 105–109.

Дорошук А.А., Трибуха М.В. Система регулювання рейдерства в Україні. Економіка: реалії часу. 2011. № 1. С. 170–176.

Мешков С.А., Сергеева Г.А. Организационно институциональные аспекты мониторинга

противодействия рейдерству в сфере использования земельных ресурсов. Социально-экономические явления

и процессы. № 4. 2013. С. 175–177.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні: Закон України № 2498-VIII від 10.07.2018 / Відомості Верховної Ради України. 2018. № 37. С. 12.

Сергеева Г.А. Роль государства в обеспечении экономической безопасности национального хозяйства в земельно-ресурсной сфере в рамках противодействия рейдерским захватам. Социально- экономические явления и процессы. № 5. 2013. С. 173–175.

Тищук Т.А., Іванов О.В. Напрями детінізації ринку землі в Україні. Стратегія розвитку України. Економіка, соціологія, право. 2011. № 4. Т. 1. С. 166–171.

Ходаківська О. В. Земельні відносини у сільському господарстві: стан, проблеми та перспективи розвитку. Землевпорядний вісник. 2015. № 7. С. 18–22.

Чудовська В.А. Розвиток системи планування раціонального використання та охорони земель сільськогосподарського призначення. Збалансоване природокористування. 2016. № 4. С. 177–182.

Шарий Г.І., Дубіщев В.П. Методичне забезпечення формування та розвитку інституту ринку землі в Україні. Економіка і регіон. 2017. № 1. С. 64–69.

Ciaian P., Kancs d’Artis, Swinnen J., Herck K., Vranken L. Institutional Factors Affecting Agricultural Land Markets. Brussels: Centre for European Policy Studies, 2012. 22 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-28

Як цитувати

Ступень, Р. (2018). РОЗВИТОК ІНСТРУМЕНТАРІЮ ПРОТИДІЇ РЕЙДЕРСТВУ НА РИНКУ ЗЕМЕЛЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ. Економічний дискурс, (3), 37–45. вилучено із http://ed.pdatu.edu.ua/article/view/168007

Номер

Розділ

Статті