МОНІТОРИНГ ВНУТРІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ЛІСОГОСПOДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ РЕГІОНУ

Автор(и)

  • Світлана Макаренко Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» м. Київ, Україна,

Ключові слова:

лісове господарство, аналіз, статистика, лісовідтворення, лісокористування, економічна сфера, соціальна сфера

Анотація

Загальновідомо, що ліс – це не просто дерева, адже вони відіграють фундаментальну роль в забезпеченні продовольчої безпеки та покращенні умов існування людини. В Україні кожний другий гектар лісу – рукотворний. Ліси природного походження відрізняються від лісів, які створені людиною, оскільки здатні до саморегуляції, самовідновлення, самозахисту, тому вони екологічно стабільні і функціонують без допомоги людини. Рукотворні ж ліси потребують догляду, збереження, науково-обґрунтованого використання та подальшого відтворення. За існування цієї системи несуть відповідальність такі суб’єкти господарювання, як лісові господарства. Результати дослідження базуються на аналізі основних показників діяльності лісових господарств Кіровоградського регіону на основі форми № 3–лг (річна) «Лісогосподарська діяльність» за 8 років, загальноекономічних даних та іншої інформації по 8 лісовим господарствам. Проведено моніторингу діяльності лісогосподарських підприємств на прикладі малолісистої області в лісостеповій зоні. Розглянуто ретроспективу діяльності лісогосподарських підприємств та природну складову, яка впливає на організацію діяльності. Досліджено статистичні спостереження внутрішнього середовища діяльності у розрізі лісогосподарських підприємств регіону. Проаналізовано використання лісових ресурсів регіону в розрізі лісовідновлення, площі рубок, заготівлі деревини, економічно-соціальної сфери, фінансування та іншої діяльності. Перспективи подальших досліджень полягають у вивченні діяльності лісових господарств в розрізі регіонів, природних зон та обласних управлінь лісових та мисливських господарств.

Біографія автора

Світлана Макаренко, Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» м. Київ, Україна

здобувач

Посилання

Ковальчук М. М., Журавський В. В. Степ і ліс. Минуле і сучасне лісівників Кіровоградщини. Кіровоград : ВАТ «Кіровоградське видавництво», 2004. 288 с.

Сайт Департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської області. Екологічний паспорт Кіровоградської області за 2016 рік. URL: http://ekolog.kr-admin.gov.ua/diialnist/stan-dovkillia-kirovohradskoi-oblasti/ekolohichnyi-pasport-oblasti. (дата вернення : 10.08.2018).

Регіональна доповідь про стан навколишнього природного середовища Кіровоградської області у 2017 році. URL: http://ekolog.kr-admin.gov.ua/diialnist/stan-dovkillia-kirovohradskoi-oblasti/rehionalna-dopovid-pro-stan-navkolyshnoho-pryrodnoho-seredovyshcha-kirovohradskoi-oblasti/item/151-dovkilla-2013-r/151-dovkilla-2013-r. (дата звернення : 10.08.2018).

Сайт Департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської області. Екологічний паспорт Кіровоградської області за 2017 рік. URL: http://ekolog.kr-admin.gov.ua/diialnist/stan-dovkillia-kirovohradskoi-oblasti/ekolohichnyi-pasport-oblasti. (дата звернення : 10.08.2018).

Інформаційний портал. Юридичний факт. Зміни від 10.07.2018 до Земельного кодексу України. URL: https://www.yurfact.com.ua/zminy-do-zakonodavstva-2018/zminy-vid-10-07-2018-do-zku. (дата звернення : 10.08.2018).

Лісогосподарська діяльність за 2010–2016 роки: стат. бюл. / Держ. ком. статистики України, Головне упр. статистики у Кіровоград. обл. Кіровоград, 2011–2017.

Лісогосподарська діяльність за 2017 рік: стат. бюл. / Держ. ком. статистики України, Головне упр. статистики у Кіровоград. обл. Кропивницький, 2018.

Сайт Кіровоградського обласного управління лісового і мисливського господарства. Фінансово-економічні показники. URL: http://lis-kr.gov.ua/. (дата звернення : 10.08.2018).

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-28

Як цитувати

Макаренко, С. (2018). МОНІТОРИНГ ВНУТРІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ЛІСОГОСПOДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ РЕГІОНУ. Економічний дискурс, (3), 85–97. вилучено із http://ed.pdatu.edu.ua/article/view/169233

Номер

Розділ

Статті