МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ СИНЕРГЕТИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ СОЦІО-ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ

Автор(и)

  • Віктор Якімцов Національний лісотехнічний університет України м. Львів, Україна,

Ключові слова:

синергетика, система, методологія, соціум, ефект

Анотація

На сьогодні очевидним фактом стає обмеженість пізнавальних моделей, їх неповнота, непристосованість та незастосовність до багатьох проблем, які доводиться вирішувати. Світогляд людей змінюється, розширюється та потребує нових можливостей вплинути на долю людини. Вони вирішують різні проблеми і їм необхідні нові методи розв’язання питань, що постають перед людством. Визначено показники соціо-еколого-економічної системи для синергетичного аналізу. Розглянуто аспекти соціо-еколого-економічних відносин у розвитку виробництва (підприємництва) з точки зору їх синергетичного аналізу та моделювання. Зазначено, що соціальний та екологічний ефекти стають невід’ємною, надважливою складовою у синергетичних дослідженнях розвитку виробництва (підприємництва) на сучасному етапі життєдіяльності людства. Наголошено що системи, які ми будуємо та досліджуємо в нашій роботі, є не просто складними, їх розвиток відбувається нелінійно, але й часовими, тобто такими, що розвиваються у часі і такими, що взаємодіють із довкіллям, адже екологічні характеристики таких систем є важливими, як і економічні й соціальні. Відзначено, що оригінальні особливості тих систем, які ми будуємо у нашій роботі, додають їм складності й багатогранності, що, у свою чергу, і викликає необхідність застосування до їхнього дослідження саме синергетичних методів і підходів. Представлено методологію визначення синергетичного показника ефекту діяльності підприємства. На нашу думку, сучасний етап розвитку економічної науки з поєднанням розвитку комп’ютерних технологій зобов’язує науковців-економістів, дослідників поєднувати усі досягнення як ортодоксальної економіки, так і синергетики, синергетичної економіки, фізичної економіки.

Біографія автора

Віктор Якімцов, Національний лісотехнічний університет України м. Львів, Україна

к.е.н., доцент кафедри економіки підприємства

Посилання

Мочерний С.В. Методологія економічного дослідження. Львів : Світ, 2001. 416 с.

Евстигнеев Р.Н., Евстигнеева Л.П. Становление экономической синергетики. Общественные науки и современность. 2012. № 1. С. 122-133.

Занг Вей Бин Синергетическая экономика. Время и пермены в нелинейной экономической теории; пер. с англ М. Островская. Москва : Мир, 1999. 366 с.

Haken H. Synergetics, An Introduction. Springer Ser. Synergetics. Berlin, Heidelberg, 1983. Vol. 1, 3rd ed.

Haken H. Synergetics: Introduction and Advanced Topics. Springer, Berlin, Heidelberg, 2004.

Пригожин И., Стенгерс И. Порядок из хаоса: новый диалог человека с природой. Москва, 1986.

Назаретян А.П. Цивилизационные кризисы в контексте универсальной истории (Синергетика, психология и футурология). Москва: ПЕРСЭ, 2001.

Goodwin N., Nelson J.A., Harris J.M. Macroeconomic Measurement: Environmental and Social Dimensions. A GDAE Teaching Module on Social and Environmental Issues in Economics. Global Development and Environment Institute, Tufts University

Данилов Ю.А., Кадомцев Б.Б. Что такое синергетика? Нелинейные волны. – Самоорганизация. Москва : Наука, 1983. С. 9-30. 10. Yakimtsov V.V. Analytic overlook of the methodology of synergetics in postnonclassical science. Baltic Journal of Economic Studies. Volume 4. Number 2. Riga : Publishing House “Baltija Publishing”, 2018. Р. 254-260.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-09-28

Як цитувати

Якімцов, В. (2018). МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ СИНЕРГЕТИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ СОЦІО-ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ. Економічний дискурс, (3), 123–134. вилучено із http://ed.pdatu.edu.ua/article/view/172329

Номер

Розділ

Статті