ФІСКАЛЬНА СКЛАДОВА ЛЕГАЛІЗАЦІЇ КРИПТОВАЛЮТ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Василь Воробець Тернопільський національний економічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.36742/2410-0919-2020-2-6

Ключові слова:

блокчейн, криптовалюта, криптоактив, цифровий товар, оподаткування, правовий статус, податкові норми

Анотація

Вступ. Цифровізація фінансової сфери обумовлює перехід на блокчейн-технології, що відкриває як додаткові можливості для розширення фінансової бази держави через фіскальні механізми, так і генерує додаткові ризики. А тому темою оподаткування цифрового сектора сьогодні переймаються як на урядовому рівні, так і ряд науковців та криптоентузіастів. Актуальність тематики поданої в статті визначається необхідністю визначення правового статусу та легалізації криптовалют в Україні в системі сучасних платіжних і обмінних операцій. Методи. В процесі підготовки статі використовувались методи аналізу зарубіжної практики оподаткування та регулювання обігу криптовалют і визначення бази оподаткування, а також підходи до трактування криптовалюти з позицій товару, майна, цифрового фінансового активу, нематеріального активу. Результати дослідження показали, що в Україні наявні підходи, які ґрунтуються як на вітчизняному законодавстві, а точніше його можливостях для розширення з метою концептуального прийняття криптовалютної галузі в діюче правове поле, так і на вивченні зарубіжного досвіду та практики провідних країн світу, які або вже оподатковують операції з криптоактивами на загальних засадах податкового законодавства, або створюють привілейовані умови у вигляді понижених ставок чи пільгового періоду оподаткування. Перспективи. Складність вирішення питання полягає у необхідності знайти баланс інтересів між державою та користувачами криптовалют, а також принципове значення має визначення статусу для легалізації цифрових фінансових активів і цифрових валют для розвитку цифрової економіки, що призведе до розширення інфраструктури та формування еко-систем в рамках криптовалютних проектів. А наукові підходи дозволять інтегрувати їх в економічну систему країни.

Біографія автора

Василь Воробець, Тернопільський національний економічний університет

аспірант

Посилання

Proekt zakonu «Pro vnesennya zmin do Podatkovoho kodeksu Ukrayiny ta inshykh zakoniv Ukrayiny shchodo opodatkuvannya operatsiy z kryptoaktyvamy» vid 15.11.2019 r. №2461. search.ligazakon.ua. Retrieved from http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/JI00814A.html.

Reun, Andriy Opodatkuvannya operatsiy z kryptovalyutamy: pytannya-vidpovidi. Yurydychna hazeta onlayn, 33-34 (687-688). yur-gazeta.com. Retrieved from https://yur-gazeta.com/publications/practice/podatkovapraktika/ opodatkuvannya-operaciy-z-kriptovalyutami-pitannyavidpovidi.html

Erlander, A. Hde khranit kriptovalyutu: nalohooblozhenye kryptovalyut v raznykh stranakh. habr.com. Retrieved from https://habr.com/ru/post/484076/

Brechko, O.V. (2017). Kryptovalyuta yak fenomen novoi finansovoi infrastruktury: problemy teoretychnoho osmyslennya ta praktychnoho vykorystannya [Cryptocurrency as a phenomenon of new financial infrastructure: problems of theoretical comprehension and practical use]. Ekonomichnyy analiz [Economic analysis], 27 (3), 144-150.

Proekt Zakonu Ukrayiny Pro obih kryptovalyuty v Ukrayini: №7183. (2017, October 10).

Proekt Zakonu Ukrayiny Pro stymulyuvannya rynku kryptovalyut ta yikh pokhidnykh v Ukrayini: №7183-1. (2017, October 10).

Nalohooblozhenie kriptovalyut v mire: hde y hlavnoe skolko. cryptocurrency.tech. Retrieved from https://cryptocurrency.tech/nalogooblozhenie-kriptovalyut-v-mire-gde-kak-i-glavnoe-skolko/

Zhydovska, N.M. (2019). Peredumovy zaprovadzhennya opodatkuvannya operatsiy iz kryptovalyutamy v Ukraini [Prerequisites for the introduction of taxation of cryptocurrency transactions in Ukraine]. Visnyk ONU Mechnykova [Bulletin of ONU Mechnikov], 24, 2 (75), 108-112.

Shchodo koduvannya diyalnosti z «mayninhu» kryptovalyut vidpovidno do Klasyfikatsiyi vydiv ekonomichnoyi diyalnosti (KVED-2010), lyst Derzhstatu: №14.4-09/435-18. (2018, October 05).

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-30

Як цитувати

Воробець, В. (2020). ФІСКАЛЬНА СКЛАДОВА ЛЕГАЛІЗАЦІЇ КРИПТОВАЛЮТ В УКРАЇНІ. Економічний дискурс, 1(2), 54–65. https://doi.org/10.36742/2410-0919-2020-2-6

Номер

Розділ

Статті